Universitet i København har fordelt elever efter »ulovlig« praksis i mange år: Hundredvis af elever tilbydes at skifte uddannelse

Copenhagen Business School har i flere år fordelt elever ud på kandidatuddannelser ved brug af en ulovlig fremgangsmåde. Nu tilbyder CBS i alt 222 studerende, der er begyndt på en uddannelse i sommer, at skifte studie.

Copenhagen Business School har i »mange år« fordelt studerende ud på cand.merc.uddannelser ved hjælp af en ulovlig praksis. Det får nu konsekvenser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I årevis har det velrenommerede Copenhagen Business School (CBS) fordelt elever ud på flere af universitetets kandidatuddannelser ved brug af en ulovlig praksis.

Det oplyser universitetets studiechef, Bitta Nielsen, til Berlingske.

På den baggrund tilbydes i alt 222 elever, der er begyndt på en af CBS’ kandidatuddannelser i sommer, at skifte uddannelse pr. 1. februar 2022.

»Vi har haft fejl i vores administration, og det tager vi selvfølgelig alvorligt og forsøger at rette op så hurtigt som overhovedet muligt,« siger Bitta Nielsen.

CBS har ikke overholdt forpligtelser i forhold til det såkaldte retskrav. Studerende har krav på at komme ind på en kandidatuddannelse inden for tre år, såfremt uddannelsen er en naturlig overbygning på den studerendes bacheloruddannelse.

Fejlen, som Bitta Nielsen henviser til, består i, at universitetet har ligestillet studerende med retskrav og studerende uden retskrav, når de pågældende er blevet fordelt på de i alt 14 forskellige cand.merc.-uddannelser under CBS.

Her burde studerende, som har en relevant bacheloruddannelse fra CBS og dermed et retskrav, dog have lettere ved at komme ind på netop den kandidatuddannelse, de foretrækker.

Bitta Nielsen forklarer det således:

»Hidtil har vi optaget alle studerende med retskrav på cand.merc.-uddannelsen, og når vi har optaget dem, tager vi så stilling til, hvilke øvrige studerende vi optager uden retskrav.«

»Når vi så har optaget dem alle, fordeler vi dem på de 14 linjer efter de studerendes prioriteter samt nogle bestemte udvælgelseskriterier, primært karakterer. Det er det, vi har gjort forkert. Vi har fået at vide, at vi skal optage studerende med retskrav først og fordele disse på cand.merc.-linjerne, og først derefter skal vi tage stilling til, hvorvidt der er plads til at optage andre studerende uden retskrav.«

Studerende uden retskrav kan være studerende fra andre CBS-uddannelser, andre danske universiteter eller fra  udlandet.

En klage er årsagen

Det er en klage fra en elev og en efterfølgende afgørelse i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen fra oktober, som har gjort det klart, at CBS så vidt muligt bør lade studerende med retskrav komme ind på netop den cand.merc.-linje, de ønsker.

»Vi har haft en klar fornemmelse af, at den praksis, vi har haft, den var lovlig. Det må vi bare konstatere, at den ikke er, og så retter vi ind og gør, hvad vi kan for at sørge for, at det for de studerende har så få negative konsekvenser som muligt,« siger Bitta Nielsen.

Hvor lang tid har I brugt den ulovlige praksis?

»Det er en praksis, vi har haft i flere år. I mange år. Man har gjort det ud fra betragtningen om, at vi sikrede, at de studerende fik den plads på uddannelsen, de havde krav på, men at vi så fordelte pladserne på de forskellige linjer på lige fod med de andre studerende fra CBS, øvrige danske universiteter og udlandet.«

Universitetet fremhæver, at fejlen primært er gået ud over ansøgere med en bachelor fra CBS i hånden, såfremt de har søgt ind på en af de få kandidatuddannelser, som er meget populære.

Studiechefen påpeger, at situationen er »dybt ulykkelig« og for at rette hurtigt op, tilbyder CBS altså de 222 elever at skifte uddannelse.

De pågældende elever er nogle, som CBS vurderer, ville være kommet ind på deres førsteprioritet af kandidatuddannelse, hvis universitetet havde fulgt lovlig praksis ved optagelsesprocessen i sommer.

»Det her betyder ikke, at man fremover, når man har en bachelor fra CBS, kommer ind på sin kandidat, uanset hvilken man vælger. Det betyder bare, at dem med retskrav i flere år har været sat lidt bagud i køen, hvor de i virkeligheden ikke burde være det,« siger Bitta Nielsen.

Skifte kan have konsekvenser

Hvis de studerende vælger at takke ja til at skifte uddannelse, ryger de direkte ind på andet semester på et helt andet studie til 1. februar.

Berlingske har set brevet, som CBS har sendt til de berørte elever, hvor det blandt andet fremgår, at hvis man skifter uddannelse, vil det muligvis have konsekvenser for, hvilke valgfag man kan vælge senere på uddannelsen, og om man kan komme på udveksling.

For man kan være nødt til at bruge sine valgfag på at have de fag, som den uddannelse, man skifter til, har haft på første semester.

»Vi er altid kede af det, når vi begår en fejl. Det korte af det lange er, at det har været vigtigt for os at rette op så hurtigt som overhovedet muligt, og vi synes, at vi har fået lavet en rigtig fin løsning for de studerende,« siger Bitta Nielsen.

Selvom CBS nu forsøger at rette op på problematikken, ændrer det ikke ved, at studerende i mange år er kommet ind på en anden cand.merc.-uddannelse på CBS, end den, den studerende havde ret til.

»Jeg er dog ret sikker på, at de tidligere studerende er glade for den kandidatuddannelse, de har fået. Det ændrer dog ikke ved, at de muligvis ville have valgt noget andet, men generelt set er der en høj tilfredshed med vores kandidatuddannelser på alle linjer,« vurderer Bitta Nielsen.