Universitet gør det obligatorisk at læse i udlandet

Efter sommerferien skal de studerende på Syddansk Universitet (SDU) tage et internationalt semester.

Fremover skal de studerende på Syddansk Universitet (SDU) helst læse et semester i udlandet, men et internationalt semester hjemme på SDU kan dog også gøre det.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Studerende skal have et mere internationalt udsyn, lyder budskabet fra Syddansk Universitet.

Derfor indfører SDU nu som det første universitet herhjemme et obligatorisk krav, at de studerende læser et semester i udlandet.

Det gælder ifølge en pressemeddelelse alle studerende, der gennemfører en femårig uddannelse. Altså både en bachelor- og kandidatuddannelse.

Kravet glæder alle studerende, der begynder på SDU til september. Det vil også komme til at gælde et endnu ukendt antal nuværende bachelorstuderende, når de skal i gang med deres kandidat.

»Vi vil gerne klæde vores studerende bedst muligt på til det samfund, de skal ud i. Til det hører, at de kan agere i en global verden, og at de kan se deres fag i mere end et dansk perspektiv,« forklarer prorektor Bjarne Graabech Sørensen:

»Den indsigt får man ikke nødvendigvis, hvis man kun sidder i Danmark og koncentrerer sig om danske forhold.«

Bjarne Graabech Sørensen understreger ifølge pressemeddelelsen, at »der ikke bliver tale om at presse studerende til udlandet mod deres vilje«.

»Naturligvis vil der være studerende, som af forskellige årsager ikke ønsker eller har mulighed for at læse i udlandet. Det respekterer vi fuldt ud, men disse studerende skal til gengæld gennemgå et internationalt semester på SDU,« fortæller han.

De studerende kan benytte sig af de aftaler, SDU allerede har med en række udenlandske universiteter. De kan også arrangere egne ophold.

Udlandsopholdet tæller som et semester, så den obligatoriske internationalisering på SDU kommer altså ikke til at koste de studerende ekstra studietid, understreger SDU i pressemeddelelsen.

»Som udgangspunkt vil de også kunne få deres SU med sig,« hedder det.

Klaus Rose, bestyrelsesmedlem i Syddanske Studerende, kalder det internationale semester for »en unik mulighed«.

»Det vil give de studerende et internationalt udsyn, som de senere vil få brug for, fordi vi i fremtiden kommer til at arbejde på kryds og tværs af grænserne,« siger han i pressemeddelelsen:

»Jeg er også meget tilfreds med, at der bliver et internationalt semester for de studerende, der vælger at blive i Danmark. Det sikrer, at alle studerende på SDU får mulighed for at blive integreret med udenlandske studerende og på den måde skaffe sig et kæmpe netværk.«

Forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd (DSF), Sana Mahin Doost, fremhæver, at de nye regler på SDU er gennemført i samarbejde med de studerende, og at de er fleksible.

»Der er fundet en lokal løsning, der passer til behovene på det enkelte universitet. Det er bedre, end den her one size fits all-løsning, vi oftr ser, hvor en regel skal gælde alle,« siger hun.