Universitet forærer omstridte bøger væk

Flere hundredetusinde bøger fra Humanistisk Fakultet på Københavns Universitet bliver nu givet væk til interesserede danskere. Oprindeligt skulle de kasseres.

Flere hundredetusinde bøger fra KUs kældre skal nu foræres til interesserede danskere. Arkivfoto fra Viborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Dueholm

Først ville de smide dem ud. Så undersøgte de, om de måtte sælge dem. Og nu får Humanistisk Fakultet på Københavns Universitet det endelige, grønne lys til at give hundredtusindvis af gamle bøger væk for nul og niks.

En foræring er intet problem, understreger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K):

- Selvfølgelig må Københavns Universitet gerne forære bøgerne væk i stedet for at brænde dem. Det vil da være rart, hvis der er andre, som kan få glæde af dem, siger hun.

INFOSHOP: Se hvad skoleeleverne uddanner sig til

De mange bøger er blevet til overs fordi det Humanistiske Fakultet er ved at slå sine biblioteker sammen til ét. Det betyder et farvel til en tredjedel af bøgerne, og på Saxo-Instituttet alene må man kassere mere end 70.000 bøger.

Universitet jubler

Dekanen for Humanistisk Fakultet, Kirsten Refsing, nærmest jubler, da Berlingske overbringer hende videnskabsministerens budskab:

- Hvor er det glædeligt. Så vil vi forære bøgerne væk, siger hun.

Kirsten Refsing fortæller, at de gamle bøger primært er fagbøger om blandt andet kunst, sprog kulturvidenskab, etnografi og historie, men der er også en del skønlitteratur i blandt.

Før det enorme bibliotek kan foræres væk skal bøgerne mærkes, pilles ud af katalogerne og stemples som udgåede. Det vil tage nogle måneder, vurderer Kirsten Refsing.

Intet bål

I den seneste uge har det skabt stor opstandelse, at kringlede regler angiveligt betød at Københavns Universitet skulle brænde bøgerne i stedet for at sælge dem eller forære dem til interesserede. Bøgerne er nemlig statens ejendom, og hvis de har en værdi, skal de derfor sælges til markedspris - der er dog ingen tvang om at brænde dem, understreger Charlotte Sahl-Madsen. 

- Men jeg forudsætter selvfølgelig, at universitet har undersøgt om bøgerne har værdi eller er kulturarv. Hvis bøgerne har værdi, skal universitet forsøge at sælge dem, lyder det fra videnskabsministeren.

Som at spise små børn

Ifølge dekan Kirsten Refsing har ingen af bøgerne særlig værdi, så der skulle ikke være noget til hinder for en gratis omgang bøger til danskerne. Samtidig vil hun gerne slå en tyk streg under, at det aldrig har været planen at tænde et stort bål foran universitetet - bøgerne skulle "bare" køres på forbrændingen.

- Vi er jo humanister, så ordet "bogafbrænding" lyder for os næsten som at spise små børn, siger hun.

INFOSHOP: Sådan klarer universitetsstuderende økonomi og studiejob