Unik dansk bilsamling på auktion: Gamle biler for 274 mio. kroner

En af Europas allerflotteste bilsamlinger er dansk og står i en lade på Lyngsbækaard Gods på Mols. Men kun lidt endnu.

Gamle biler for 274 mio.kr. - 2
Flere af de sjældne og uhyre velholdte biler ventes at indbringe langt over en mio. kr. på auktionen. Hele samlingen er vurderet til 274 mio. kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bonham Auct

Den 70-årige milliardær Henrik Frederiksen har igennem hele sit liv samlet på sjældne veteranbiler, men den 26. september afhænder han sin imponerende samling bestående af 48 luksusbiler, som kan få enhver bilelsker til at slikke sig om munden.

»Jeg har aldrig solgt en bil, så det bliver hårdt nu at skulle sælge dem alle på en gang. Jeg har været ibilverdenen i mange år, så nu er tiden kommet til at lukke døren dertil og åbne en til en ny verden,« siger den danske milliardær til det engelske auktionshus Bonhams, som står for auktionen over bilsamlingen.

Samlere fra hele verden ventes at flokkes omkring Aarhus Lufthavn, hvor auktionen finder sted. Mange af dem vil lande medprivatfly - og løstsiddende dollar på American Express-kortene.

Blandt de biler, der kommer på auktionden 26. september, er 13 Rolls-Royce, tre Mercedes-Benz, tre Cadillac, to Bentley og en Maybach. Der er også en brandbil fra 1925 af modellen Ahrens-Fox. Den gjorde tjeneste i St. Louis, USA.

I alt vurderes samlingen til omkring 274 mio. kr., men den vil sandsynligvis indbringe langt mere.

Interessen er i hvert fald enorm. Da CNN som de første kunne fortælle, at Henrik Frederiksen ville sælge sit livsværk en dag før aftalt, resulterede det i en sand telefonstorm hos Bonhams.

Henrik Frederiksen opbyggede sin formue gennem sin kæde af Matas-forretninger. Han ejer i dag Restaurant Støvlen og Molskroen i Ebeltoft og den tidligere Vægtergården i Femmøller, der i dag er døbt om til Strandhotellet.

Der er da også adskillige helt unikke biler i Henrik Frederiksens samling. Eksempelvis en Bentley S1 Drop- head Coupé, som der kun blev produceret fem venstrestyrede eksemplarer af.

Som om det ikke var nok, var dette eksemplars første ejer John D. Rockefeller Jr. - den legendariske amerikanske multimilliardær og industrimogul John D. Rocke-fellers søn. Hr. Rockefeller nåede dog næppe at køre meget i sin vidunderlige Bentley. Blot to år efter at han modtog den i 1958, døde hani en alder af 86 år.

Det kan køberen derimod. Efter sigendeskal både Bentleyen og alle Henrik Frederiksens andre veteranbiler være i perfekt stand og fuldt ud køredygtige.

Udover dette pragteksemplar indeholder samlingen adskillige sjældne og uhyre velholdte biler fra 1905 til 1973.

Bilerne var Henrik Frederiksen og hans netop afdøde hustru Vivi Henriksens store hobby igennem mange år.

»Biler er kunst for mig, og jeg har altid købt biler med hjertet og ikke hjernen,« fortæller Henrik Frederiksen til Bonhams hjemmeside.

Vivi Henriksen døde pludseligt efter kort tids sygdom i april, og det er årsagen til, at Matas-milliardæren nu vælger at afhænde deres unikke samling.

Henrik Frederiksen har dog valgt at beholde to af bilerne.