Unicef stopper pengepres på mindreårige

Unicef har i en række tilfælde presset mindreårige til at donere penge. Fremgangsmåden stopper nu, lover man.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den humanitære børneorganisation Unicef har i flere tilfælde presset mindreårige til at donere penge. Det skriver DR Østjylland.

Unicef indrømmer, at der er sket et brud på reglerne, og at man derfor fremover vil ændre på sin procedure, når man henvender sig telefonisk til potentielle donorer:

- Vi vil nu, når vi ringer op, starte med at spørge om vedkommendes alder, siger Gitte Jeppesen, der er fundraising-chef hos Unicef, til DR Østjylland.

- Den måde, man har oplevet at blive presset på, er ikke vores normale fremgangsmåde. Så vi vil gå tilbage i begge tilfælde og tale med de telemarketing-medarbejdere, der nu er kommet klager på, og sikre os, at vores normale måde at tale med donorer på fortsætter - også hos de her to medarbejdere, siger Gitte Jeppesen.

Den kontroversielle salgsteknik gik blandt andet ud over en 16-årig pige fra Hasselager og en 14-årig pige fra Hammel. Den sidstnævnte fik en pågående Unicef-sælger i røret, efter at hun tidligere havde doneret 10 kroner per sms til en vaccination.

- Der blev hun hele tiden spurgt; "Vil du ikke godt give noget mere? Og er du klar over, at mens vi snakker, er der mennesker, der dør? Kan du virkelig ikke undvære 65 kroner om måneder?" Jeg synes, det er for meget, når nødhjælpsorganisationer på den måde presser i dette tilfælde en 14-årig pige, forklarer pigens far, Leif Vibild.

Unicef vil fremover helt afvise faste donationer fra mindreårige:

- I det øjeblik, man så skal oplyse sit personnummer, så er samtalen ikke længere, siger Gitte Jeppesen.

/ritzau/