Unges studievalg presser regeringen

Unge danskere gider ikke være sygeplejersker, lærere og pædagoger. Dermed sætter de unges studievalg regeringens kvalitetsreform under alvorligt pres.

Med et markant fravalg af de mellemlange uddannelser målrettet mod den offentlige sektor har de unge meldt sig som en kæmpemæssig udfordring for regeringens storstilede kvalitetsreform.

Mens universiteterne oplever en rekordstor søgning med 27.300 ansøgere, er ansøgertallet til mellemlange uddannelser til lærer, sygeplejerske og pædagog faldet med helt op til 20 procent i forhold til sidste år, viser nye opgørelser fra henholdsvis Videnskabs- og Undervisnignsministeriet.

Hos regeringspartiet Venstre erkender næstformand Inger Støjberg, at de stærkt faldende ansøgertal til uddannelser, der fører til job i den offentlige sektor, udgør en udfordring for gennemførelsen af kvalitetsreformen, der ellers netop har til formål at skaffe flere hænder i den offentlige sektor.

»Det er også derfor, at vi går i gang med kvalitetsreformen for at modernisere den offentlige sektor, så det kan blive endnu mere interessant at søge ind på nogle af de fag, som der er et dyk i for øjeblikket. Jeg håber da, at kvalitetsreformen vil give nogle af svarene, så man som ung kan se en god og lys fremtid i at blive pædagog eller sygeplejerske. Men det er klart, at det er en udfordring,« siger hun.

Inger Støjberg pointerer, at regeringen med velfærdsaftalen sidste år og den nyligt indgåede trepartsaftale også afhjælper problemet. Derudover vil regeringen rekruttere udenlandsk arbejdskraft.

Undersøgelser har tidligere vist, at der i 2015 vil mangle yderligere 11.000 sygeplejersker og folkeskolelærere,

Socialdemokraternes politiske ordfører Carsten Hansen kalder de faldende ansøgertal for en bombe under fremtidens velfærd.

Også næstformand i Det Radikale Venstre Morten Østergaard mener, at udviklingen er en alvorlig trussel for regeringens kvalitetsreform.

»Tallene er et klart symptom på de problemer, vi står over for allerede nu i forhold til at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Derfor er det et vink med en vognstang om, at kvalitetsreformen bør være en slags værdikamp, hvor man fremmer tilliden til de offentligt ansatte frem for den stadig stigende tendens til kontrol og regelstyring,« sigere han.

I år har 2.926 unge søgt ind på læreruddannelsen, mens det sidste år var 3.580 og i 2003 knap 4.800.