Unges seksuelle vaner er sundere i Jylland end på Sjælland

Unge på Sjælland og øerne har mere ubeskyttet sex, flere sexpartnere, tidligere seksuel debut og flere aborter end de unge i Jylland. Sexolog mener, at »de unge skal lære kedelige ord som selvværd, respekt og at sætte grænser«.

Unge på Sjælland og øerne har mere ubeskyttet sex, flere sexpartnere, tidligere seksuel debut og flere aborter end de unge i Jylland
Læs mere
Fold sammen

Ubeskyttet sex. Seksuel debut før 15 årsalderen. Flere end seks seksuelle partnere som 18-årig. Positiv klamydiatest. Abort.

Det er nogle af de parametre, som måler de unges seksuelle risikoadfærd på kommunalt niveau. Og der er forskel landet over: Unge på Sjælland og øerne udviser generelt en højere seksuel risikoadfærd end de unge jyder. Det er konklusionen på en ny kortlægning, som VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) har foretaget for Sex og Samfund.

Generalsekretær i Sex og Samfund, Bjarne B. Christensen, forklarer, at undersøgelsen viser, at der er forskel på de unges seksuelle vaner fra kommune til kommune - men ikke hvorfor.

»Med denne undersøgelse får vi et godt billede af de problemer, der er med seksuel sundhed i de enkelte kommuner. Men vi kan ikke aflæse direkte, hvad der er forklaringen på forskellene mellem kommunerne. Der skal vi også analysere andre faktorer,« siger han.

Han fortæller, at undersøgelsen til gengæld danner et godt arbejdsgrundlag for fremtiden.

»Undersøgelsen danner et grundlag, så kommunerne nu bedre kan tilrettelægge sine forebyggelsesindsatser, og så om nogle år måle, om det går den rigtige vej. Det er ikke for at udpege vindere og tabere nu.«

»I Jylland skal du køre lidt længere for at få noget sex«

Som nævnt viser undersøgelsen ikke, hvad der er årsagen til de geografiske forskelle. Men Marianne Egense, sexolog, sygeplejerske og parterapeut ved Center for Sex og Samliv, vil alligevel gerne give nogle bud på, hvorfor der er forskel, når man krydser Lillebæltsbroen.

Marianne Egense, sexolog

»»Hvis en pige gerne vil have noget sex, og hun kommer ud til en fyr, der siger, at han ikke bruger gummi, så skal hun fandeme være stærk i troen og have et godt selvværd for at trække g-strengen på igen sige, at det vil hun ikke være med til.««


»I København og på Sjælland er der et større udbud og flere mennesker. Det gør, at det er nemmere at finde en sexpartner. Måske er de mere eksperimenterende og »loose« der. Befolkningstætheden gør, at det er lettere og hurtigere at gå på f.eks. Tinder,« siger hun.

Marianne Egense understreger, at det er helt okay på den måde.

»I Jylland er unge smadderseje med en god seksuel sundhed. Men der er længere mellem folk, og det er mindre byer – du skal altså køre noget længere for at få noget sex!« siger sexologen.

Men ifølge sexologen skal de unge være mere opmærksomme på selvværd, respekt og at sætte grænser.

»Hvis en pige gerne vil have noget sex, og hun kommer ud til en fyr, der siger, at han ikke bruger gummi, så skal hun fandeme være stærk i troen og have et godt selvværd for at trække g-strengen på igen sige, at det vil hun ikke være med til.«

Hun fortæller ligeledes, at der er et stigende salg af fortrydelsespiller. Det kan også være en af indikationerne på, at det kan være svært at sætte grænser i sexlivet, når man er ung og identitetssøgende.

Familiestruktur og forebyggelse

Undersøgelsen viser, at en række knapt så tætbefolkede kommuner ligeledes har usunde seksuelle vaner. Her kan parametre som sociale og økonomiske vilkår spille en rolle, ligesom de unge i mindre grad er i gang med en uddannelse, forældrene i højere grad er skilt og flere flytter hjemmefra tidligt.

Den præcise sammenhæng mellem den seksuelle adfærd og de forskellige parametre er ikke kortlagt, men sexolog Marianne Egense tror, at selvværd spiller en stor rolle.

»De ting, kan måske gøre, at de har det skidt. Hvis de har det skidt og har lavt selvværd, så er det sværere at sige nej. Og ligesom alle andre unge, så søger de anerkendelse, bekræftelse og tryghed. Det får de så ikke, de får noget andet. Men de søger noget, de tror er vigtigt, og så går de ud og har sex med hovedet under armen,« siger hun.

Marianne Egense opfordrer flere forældre til at tage ansvar for deres børns seksuelle opdragelse.

»Man skal sende positive signaler om, at seksualitet er noget, der er okay at tale om. Og det tager tid, men forældrene må gøre sig umage. Hvis ikke du som forælder tager ansvar, så kan du ikke give dine egne værdier videre,« fortæller sexologen, inden hun afslutter:

»De unge skal lære kedelige ord som selvværd, respekt og at sætte grænser. Det er vigtigt for dit seksuelle liv. Hvis du har et højt selvværd, er det ikke sikkert, du sender private billeder videre eller siger ja til fyren, der ikke vil bruge gummi. Det er et spadestyk dybere end bare seksualundervisningen.«