Unges deling af drabsvideo vækker bekymring

Video, som angiveligt viser et af Marokko-drabene, florerer. Ifølge Red Barnet er det strafbart at dele den. Rigspolitiet opfordrer modtagere til at slette den.

Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen blev fundet dræbt i Marokko 17. december. Drabene betragtes af marokkansk politi som terror. (Arkivfoto) Bendiksby, Terje/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Flere børn og unge har set og delt en video, som angiveligt viser et af drabene på en dansk og en norsk kvinde i Marokko.

Det skriver flere medier, som de seneste dage har berettet, at der er tale om elever i de ældste skoleklasser.

Videoen viser angiveligt drabet på en af de to kvinder, danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland, som blev fundet dræbt 17. december i Marokko.

Ifølge psykolog i Red Barnet Kuno Sørensen er det strafbart at dele videoen, da den er krænkende.

Og selv om der med den såkaldte Umbrella-sag blev sat fokus på unges delinger, kan det være svært for de unge at lave koblingen mellem de to sager, forklarer han.

»Det handler om at overføre viden fra et område til et andet. For det her er jo ikke unge, der er i en seksuel sammenhæng.«

»Så der bliver vi nødt til at indlære på ny over for unge, at der også her er nogle grænser - både nogle moralske og etiske grænser, men også nogle strafferetlige grænser, som de overskrider,« siger han.

Kuno Sørensen forklarer desuden, at det kan give status blandt unge at dele videoen.

Red Barnet opfordrer derfor til, at man som forælder taler med sit barn om videoen, hvis man har mistanke om, at det har set den.

»Man skal selvfølgelig anbefale, at de sletter den og ikke sender den videre og opfordrer deres venner til det samme. De skal også tage en snak med barnet om, hvordan det har påvirket,« siger han.

Claus Birkelyng, der er leder af Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3), advarer mod at dele videoen.

»Vi har gjort og gør fortsat, hvad vi kan for at forhindre spredningen af denne forfærdelige video.«

»Det er lykkedes i vid udstrækning, men vi kan desværre aldrig garantere, at videoen ikke stadig ligger et eller andet sted på internettet og pludselig bliver delt igen.«

»Hvis man modtager videoen, anbefaler vi at slette den med det samme,« siger han i en skriftlig kommentar.

Det har ikke været muligt at få oplyst, om politiet efterforsker delingerne.

Anklagemyndigheden ønsker ikke at udtale sig om, hvorvidt deling af videoen vurderes at være ulovlig.

/ritzau/