Unges adgang til lykkepiller strammes efter dødsfald

Sundhedsstyrelsen skærper sine retningslinjer for udskrivning af lykkepiller til unge. Det sker blandt andet som følge af en sag, hvor en ung mand begik selvmord efter at have fået lykkepiller.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sundhedsstyrelsen skærper sine retningslinjer for udskrivning af lykkepiller til unge i alderen 18-24 år, skriver TV 2.

De nye retningslinjer betyder, at der vil være krav om en personlig samtale og vurdering af patienten, før pillerne udskrives. Desuden vil der være krav om opfølgning og videre vurdering af forløbet.

Ændringen af retningslinjerne sker blandt andet på baggrund af en sag om en 20-årig mand, der begik selvmord, Han fik lykkepiller udskrevet på baggrund af en otte minutter lang telefonsamtale med sin praktiserende læge. Efterfølgende fulgte lægen ifølge TV 2 ikke op på sin ordinering, og Patientskadeankenævnet har nu placeret ansvaret for selvmordet hos lægen.

»Udover Danilo-sagen (den 20-årige mand, red.) har der været andre sager, vi som tilsynsmyndighed ikke har været tilfredse med. Derfor skærper vi nu reglerne for den her gruppe, som er meget sårbar,« siger Anne Mette Dons, chef for tilsyn og patientsikkerhed i Sundhedsstyrelsen, til TV 2.

Sundhedsstyrelsen forventer, at de nye retningslinjer kommer i endelig høring til marts.