»Ungerne er den bedste medicin«

Arbejdsdage på op til ti timer giver stress, men giver man sig tid til sine børn, får man også meget igen, siger Bjarne og Charlotte.

Charlotte Larsen, Bjarne Nielsen, Freya-Kamille og Hannah-Helene i køkkenet, der ofte er samlingssted for hyggelige familiestunder over madlavningen. <br>Foto: Linda Henriksen Fold sammen
Læs mere

Man kan godt få lidt åndenød, når man hører om Charlottes, Bjarnes, Freya-Kamilles og Hannah-Helenes hverdag.

Tilsammen har den 43-årige Steiner-pædagog Charlotte Larsen og den jævnaldrende psykoterapeut Bjarne Nielsen en langt længere arbejdsuge, end to voksne danskere normalt kan prale af. Samtidig har de en teenagedatter, der også kører med sømmet i bund med skole, kammerater og fester. Og endelig har de efternøleren, den treårige Hannah-Helene, der bliver en meget bestemt lille dame, når hun ikke får sin vilje. Det er ikke mærkeligt, at familien er glad for at tage i dens nyindkøbte sommerhus ved Sejrø Bugten. Her slapper Mor af med sine bøger, mens Far sidder på terrassen og nyder stilheden i den skov, der omkranser huset.

Hjemme i den københavnske hverdag på Vesterbro er det ikke altid, at familien kan holde stressen fra døren. En arbejdsdag på ti timer, som Bjarne indimellem påtager sig, slider på humøret og tålmodigheden.

»Da nærmer vi os det røde felt. Men jeg synes, vi er gode til at være opmærksomme på hinanden og hjælpe inden det brager løs,« siger Bjarne.

Charlotte nikker bifaldende.

»Hvis Bjarne virker kort for hovedet, kan jeg bede ham om at tage et karbad, mens jeg ordner oprydningen eller maden. Så kan han lige få lov til at komme ned, inden han kommer ind til os andre,« siger Charlotte.

Midler mod stress
Det overrasker dem ikke, at en ny undersøgelse viser, at børn ikke i særlig grad forårsager stress i børnefamilier.

»Børn fylder selvfølgelig meget. Men netop derfor kan det virke afstressende at være sammen med dem, hvis man vel at mærke giver dem sin fulde opmærksomhed, når man er sammen med dem. For børn er livet spændende og ukompliceret, og de giver sig god tid. Hvis man lige bruger lidt tid på at anbringe sig på det niveau, så mærker man også det overskud hos sig selv,« siger Bjarne.

Som psykoterapeut møder han ofte mennesker, der ved siden af psykologiske problemer også lider af stress.

»Folk i dag jagter det gode liv, og det kan paradoksalt nok føre til stress, hvis den jagt går efter nogle urealistiske mål. Samtidig er det selvfølgelig en stressfaktor i sig selv at have psykologiske problemer,« siger Bjarne.

De individuelle problemer kræver individuelle løsninger, men derudover er der en række generelle midler mod stress, man kan tage til sig,« siger Bjarne.

Man kan for eksempel nedsætte sit stressniveau med nogle enkle meditationsøvelser. Man kan diskutere sine personlige arbejdsproblemer med sin partner, og man kan dyrke motion. Endelig kan man selv starte en slags egenterapi ved at prøve at sætte sine tanker på skrift.

»Det kan give lidt mere klarhed og afstand til stressende tanker, i stedet for at de tumler rundt i ens hoved,« siger Bjarne, der dog fastholder, at hans egen bedste stressmedicin er at komme hjem til Hannah-Helene.

»Det bedste, jeg kan opleve efter en lang arbejdsdag, er at træde indenfor døren og høre Hannah råbe »FAR!« og se hende komme piskende mig i møde,« siger Bjarne.