Unge vil boykotte røgfri gymnasiefester

I vores klasse har størstedelen snakket om ikke at møde op til festerne fremover, siger gymnasieelev om de nye rygeregler, der gør det ulovligt at ryge på gymnasier.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag aften er der fest på Gribskov Gymnasium. Men det bliver en anderledes fest, end eleverne er vant til. For i dette skoleår er en ny rygeregel trådt i kraft, der forbyder rygning både indendørs og udendørs på alle skoler og institutioner.

Den regel gælder også, når der er fest på gymnasierne, og så kan man ligeså godt blive hjemme, mener en del af eleverne.

- I vores klasse har størstedelen snakket om ikke at møde op til festerne fremover. Vi har også talt med nogle fra de andre klasser, som heller ikke vil komme, siger Jonatan Palmvig fra 3.m. til Frederiksborg Amts Avis.

Eleverne peger på, at en stor del af festen foregår i rygegården.

- Rygegården er det eneste sted, man kan tale sammen. Det dræber virkelig meget, hvis vi ikke må ryge. For folk får bare lyst til at ryge, når de er til fest. Det er hyggeligt, at man kan gå derud, siger Anne Gasbjerg, også 3.m.

Næstformand i festudvalget Joachim Lei frygter, at dem, der kommer til festerne, vil tage tidligt hjem, fordi de bliver rygetrængende. For man kan ikke komme ind igen, når man først har forladt skolens område.

Rektor Kirsten Jeppesen har sammen med andre rektorer forsøgt at finde ud af, om man kan give eleverne lov til at ryge, når der er fest. Men der er ingen muligheder for at suspendere reglerne ved festlige lejligheder.

- Rektorforeningen har været inde over og spørge, hvordan man skal forholde sig. Det er Sundhedsministeriet, der har udstedt rygeloven, og dem har vi spurgt, om man kan få dispensation ved fester til for eksempel at ryge på et lille lukket område. Men det klare svar er, at der er ingen dispensation. Hverken til fester eller andre festlige lejligheder. Det er lige på og hårdt, siger rektor Kirsten Jeppesen til Frederiksborg Amts Avis.

BNB