Unge vælger den organiserede idræt fra

10.000 unge mellem 13 og 18 år har i løbet at det seneste år meldt sig ud af idrætsklubberne. Det er især pigerne, der vælger foreningsidrætten fra til fordel for fitness, og det har konsekvenser for eliteidrætten.

Disse piger har ikke fulgt trenden med at vælge fodbolden fra. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

De unge flakker fra idrætsgren til idrætsgren og har svært ved at fastholde interessen. Danmarks Idræts-Forbund (DIF) har i løbet af det seneste år mistet over 10.000 medlemmer blandt de 13-18 årige. DIF, der netop har offentliggjort sin medlemsstatistik, har i alt 235.472 medlemmer, og de nye tal får forbundet til at reagere. På et seminar i weekenden skal bestyrelsen udarbejde en handlingsplan, der skal forebygge, at de unge forsvinder ud af idrætslivet.

»Vi starter allerede ved 12 års alderen, for det er i den alder, at vi skal begynde at forebygge. Vi vil primært tage fat i idrætsgrene med stort frafald som håndbold og ketsjersport, og derudover skal vi have specialforbundene til at blive bedre til at tiltrække de unge. Det har de ikke været effektive nok til,« siger generalsekretær og direktør i DIF, Karl Christian Koch.

I løbet af de næste to år er der i alt afsat to millioner kroner til projektet, og målet er, at 65 procent af de unge i 2015 skal være organiserede i foreningslivet. I dag ligger tallet på 60 procent, og iderigdommen skal så vidt muligt overlades til foreningerne. De skal søge om penge til aktiviteter, der kan fastholde de unge i teenageårene, og fem danske byer er udpeget til fyrtårnsprojekter, hvor ideerne skal afprøves og give erfaring til fremtiden.

Karl Christian Koch kalder dagens unge for mere flakkende end tidligere, og det kan være en af forklaringerne på, hvorfor så mange af dem kvitter sporten.

»Det er ikke et nyt fænomen, det er foregået over flere år, og samme tendens ses i resten af Europa. Generelt er de unge mere rodløse end tidligere, hvor man var mere tilbøjelig til at blive inden for en bestemt sportsgren. I dag prøver de flere ting og når derfor ikke at skabe varige relationer. Det kan være med til, at de holder op,« mener han.

Pigerne falder fra
Det er især pigerne, der mister interessen for sport, når de runder konfirmationsalderen, bekræfter Karl Christian Koch. Det skyldes ikke mindst fitnesscentrenes mange tilbud, der kaprer pigerne allerede fra 14 års alderen. Det fortæller idrætsanalytiker Kasper Lund Kirkegaard fra Idrættens Analyseinstitut.

»For piger spiller det en større rolle at pleje sin krop gennem fitness end at være god til en sport. Derfor ser man også færre dygtige eliteidrætsudøvere blandt piger, og det er de meget opmærksomme på hos Team Danmark. Drengene begynder først som 17-årige på at træne i fitnesscentre,« siger han og tilføjer, at idrætsforeningerne har været for slappe til at tænke i nye baner i konkurrencen mod fitnessbølgen.

»Foreningerne kan ikke følge med og tænker for meget i fastlagte skemaer. Fitness tilbyder træning døgnet rundt, som passer godt i de unges livssituation. Overgangen fra barn til voksen er voldsom, der er ikke så meget tid til fastlagt idræt, og derfor skal sporten indrette sig efter de unge. Der kan de traditionelle foreninger lære meget,« vurderer han.

Danmarks Idræts-Forbunds medlemsstatistik viser ud over et dalende antal unge medlemmer også tilbagegang for sportsgrene som bordtennis og gymnastik. De helt store tabere er håndbold og badminton, der hver har mistet omkring 7.000 medlemmer, mens årets vindere igen er golf og fodbold med henholdsvis 8.319 og 7.856 nye medlemmer.