Unge strømmer til kiropraktor og fysioterapi

Børn og unge får i stigende grad behandling for smerter i ryg og nakke. Det skyldes deres vaner med mobil, computer og tablet, vurderer eksperter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Smerter i ryg og nakke er i stigende grad noget, som børn og unge får behandling for.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der siden 2006 er 20 procent flere mellem tre og 18 år, der går til kiropraktor. Hele 54 procent flere får fysioterapi. Fageksperter peger på, at tendensen hovedsageligt skyldes vaner med mobil, computer og tablet, skriver metroxpress.

»Børn er begyndt at blive meget mere stillesiddende ved en computer. Specielt nu, hvor der er iPads allerede i børnehaven, og alle har mobiler. Det gør, at deres kropsholdning bliver meget fremadrettet, så de bliver belastet på en anden måde end førhen, og det giver flere problemer,« siger kiropraktor med egen praksis Birgitte Holt.

Fysioterapeut og sundhedsdirektør Niels Honoré stemmer i:

»Den helt store stigning, vi ser, er fra inaktive børn. Deres medieforbrug er stigende, og iPad og fjernsyn fanger dem i inaktivitet, fordi de bliver bombarderet med fede spil og nyheder på sociale medier,« siger han.

Ifølge en rapport fra 2013 fra Vidensråd for Forebyggelse har muskel- og skeletsygdomme en samfundsøkonomisk omkostning på 32 milliarder kroner årligt i 2014-priser. Derfor glæder det Lise Hestbæk, der lektor på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, at flere søger tidlig behandling, til trods for at der ikke er videnskabelig evidens for, at ryg- og nakkeskader kan kommes i forkøbet.

»Vi kan lave mange forebyggende indsatser for den enorme udgift, der er til behandling og førtidspension i dag, og det kan sandsynligvis spare mange penge på langt sigt,« siger hun.

BNB