Unge skærer i sig selv for at fortrænge psykisk smerte

Unge har brug for at lære at holde sig selv ud i en tid, hvor det ikke er ret acceptabelt at vise følelser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når så mange unge snitter sig selv i armene eller lårene, er det et udtryk for afmagt, fordi de ikke kan rumme de følelser, som livet giver. Det kan være kærestesorger, angst for fremtiden eller for en eksamen.

Det siger Birgit Petersson, der er lektor og speciallæge i psykiatri i en kommentar til nye tal, der viser, at selvskade blandt unge over få år har udviklet sig til en hel epidemi.

- De unge har ikke lært at håndtere svære følelser og synes ofte, at de har en tilværelse, de ikke har styr på. Så kommer der et eller andet, der udløser det, og gør det hele værre, og så griber de til noget, der er konkret.

- Smerten ved at skære i sig selv er netop konkret. Den kan ses og føles på en anden måde og tager opmærksomheden væk fra den psykiske smerte, siger hun.

Selvskaden bliver dermed en slags sikkerhedsventil, der skal forhindre, at følelserne koger over. Birgit Petersson peger på, at andre fænomener i tiden har samme funktion såsom overdreven motion og ekstremsport.

- Vi lever i en tid, hvor det ikke er så acceptabelt at vise følelser. Det bedste, man kan gøre for disse unge, er at lytte til dem og hjælpe dem til at rumme deres følelser. Det handler om at lære at kunne håndtere svære følelser, siger hun.

Hun peger på, at de unge har brug for professionel hjælp til at komme ud af den onde spiral.

- De skal lære at tale om de her følelser og lære at kunne rumme tingene. De har brug for råd og vejledning til at komme videre i deres liv, så de bliver stærkere som mennesker og ikke bare slæber sig igennem dagen og vejen, siger hun.

Ifølge tal fra Videnscenter for Spiseforstyrrelser og Selvskade har 11 procent af de adspurgte i en undersøgelse på et tidspunkt skadet sig selv med vilje. Blandt de 18-25-årige var andelen 32 procent.

/ritzau/