Unge sad i kø i 26 timer foran særligt udvalgt butik: »Det har 100 procent været det værd«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er klædt godt på fra morgenstunden.

Varen blev lørdag revet væk på under en time i en butik på Vesterbro, efter unge havde siddet i kø i timevis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech Andersen/Ritzau Scanpix/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen kære læser og velkommen til Berlingskes nyhedsoverblik.

På denne anden søndag i advent kan du blandt andet læse om en stor forandring, Mette Frederiksen har gennemgået, at Mærsk erkender ikke at have gjort nok for at undgå sexchikane på deres skibe, og at københavnske unge har siddet i kø i 26 timer for at få fingrene i en helt speciel Nike-sko.

Men vi lægger ud med nyheden om, at flere og flere lægger siger deres job op uden at have et nyt klar.

Vi vinker farvel til chef og fast månedsløn som aldrig før

Det bliver mere og mere almindeligt at sige jobbet op uden at have et nyt i baglommen.

Tendensen er steget markant de seneste år, lyder det fra flere eksperter, der i øjeblikket oplever en stor stigning i henvendelser fra personer, som vil lægge livet om.

I karriererådgivningen hos fagforbundet Djøf fik man før coronapandemien højst et par henvendelser om måneden fra medlemmer, der overvejede at sige op. Nu får rådgivningen flere af denne type henvendelser hver eneste uge.

»Vi har aldrig fået så mange henvendelser om dette, som vi gør lige nu. Det fylder mere end nogensinde for en stor gruppe af vores medlemmer,« forklarer Jakob Sloth Petersen, der er chefkonsulent i Djøf Karriere og Erhverv.

Også uden for Danmarks grænser vinker flere farvel til jobbet. I USA bliver det kaldt for The Great Resignation. I november sidste år forlod fire millioner amerikanere jobbet, hvilket er det højeste, der nogensinde er målt i landet.

Læs hele historien hos Berlingske her.

Nu falder priserne på brænde

Efter flere måneder med høje brændepriser, hamstring og sågar tyverier af brænde, er priserne nu på vej ned igen.

Der er igen brænde på lager hos tre store forhandlere i hovedstadsområdet, der samtidigt fortæller, at deres priser er faldende. Det skriver TV 2 Lorry.

»Nu er der ingen panik i markedet, og ikke mangel på noget som helst. Vi har fyldt godt op på lagrene og siger nej til at købe mere ind til høje priser,« siger Jesper Guldbrandsen, indehaver af DKbrænde, til TV 2 Lorry.

For tre måneder siden kostede et tårn brænde hos dem omkring 7.500 kroner, men nu lyder prisen på omkring 4.500.

Samme melding lyder fra Køge Brændesalg, der har sænket prisen fra 6.000 kroner til 5.000 kroner.

Analyse: Papes exit lægger pres på Ellemann og Mette Frederiksen

Efter ugelange forhandlinger har Det Konservative Folkeparti nu endegyldigt meldt sig ud af spillet om en ny regering.

»Jeg har været oprigtigt interesseret i at se, hvor meget vi kunne nærme os hinanden. Men når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt med de løfter, vi gav i valgkampen, og det jeg har sagt om en sådan regering. Politik handler i høj grad også om troværdighed,« lyder det fra Søren Pape Poulsen i et opslag på Facebook.

Mens udmeldingen i sig selv ikke er overraskende, skal man bide mærke i måden, Søren Pape gør det på. Det siger Berlingskes politiske redaktør, Chris Kjær Jessen.

Med sine bemærkninger om valgløfter og troværdighed sender han nemlig en stikpille til Venstre, påpeger Chris Kjær Jessen.

»Det, han indirekte siger, er, at Ellemann kommer under beskydning for manglende troværdighed, hvis han går i regering. Så han gør livet sværere for Ellemann,« siger han.

Derfor bliver Jakob Ellemann-Jensens pris for at gå i regering nu højere. Og det er også dårligt nyt for Mette Frederiksen.

Læs hele historien hos Berlingske her.

Efter bunker af sager om chikane på Mærsk skibe: »Vi har ikke gjort det godt nok«

En urovækkende sag om chikane sendte chokbølger gennem Mærsk sidste år. Siden er flere krænkelsessager dukket op.

Nu erkender Amalie Grevsen, der er leder for kulturtransformationen i Mærsks flåde, at virksomheden indtil nu ikke har gjort nok for at sikre et trygt arbejdsmiljø for de ansatte ude på skibene.

»Det er meget alvorligt, og vi har ikke gjort det godt nok. Til gengæld sætter vi massivt ind nu. Det er ikke kun mig, der arbejder med det, men et fuldt dedikeret team, og vi i Mærsk tager et fuldt ansvar for den kultur, der er ombord på vores skibe,« siger hun.

Tilbage i juni viste en Mærsk-undersøgelse af kvinders forhold på virksomhedens skibe, at Mærsk generelt står over for en stor udfordring, når det kommer til chikane.

Mærsk vil ikke sætte konkrete tal på, hvor mange sager der er dukket op, men Amalie Grevsen fortæller, at man har modtaget flere og flere sager.

Læs hele historien hos Berlingske her.

En rigtig socialdemokrat?

Er der én ting, der aldrig har hersket tvivl om i Socialdemokratiet, er det, at Mette Frederiksen er en rigtig socialdemokrat.

Det var hende, der som ung socialdemokrat tilhørte partiets venstrefløj, og som i årevis – også som minister – udgjorde en intern opposition, når S-ledelsen førte politik med bare den mindste nuance af blå.

Nu er partiformanden pludselig selv rykket ind mod midten. Hvad er der sket med Mette Frederiksen?

Det spørgsmål undersøger Berlingske i dag med en gennemgang af en række skelsættende øjeblikke i Mette Frederiksens politiske liv og interviews med kilder med stort kendskab til Socialdemokratiet.

Læs fortællingen om Mette Frederiksens store forandring hos Berlingske her.

Unge sad i kø i 26 timer for at købe speciel sneaker: »Det har 100 procent været det værd«

Butikken Sidewalk Skateshop på Vesterbro i København kunne lørdag åbne for salget af en helt særlig sko.

Det drejer sig om en orange Nike-sneaker kaldet Lobster Dunks, som butikken som de eneste i Danmark var udvalgt til at sælge 80 par af.

Hver kunde måtte dog kun lægge ét par i kurven, og det ville adskillige unge gerne sidde i kø i timevis for at gøre. Det skriver TV 2.

Brødrene Alexander og Christian Kej ventede begge i 26 timer, og alle 80 par blev solgt på under en time.

»Det har 100 procent været det værd. Det er så hyggeligt at møde nye mennesker, og alle her går op i de samme ting som mig,« siger Alexander Kej til TV 2.