Unge rumænere nægter organiseret indbrudsturisme i villakvarterer

Seks unge rumænere, der står anklaget for omfattende organiseret tyveri i en række danske villakvarterer, nægter sig skyldige i at være en organiseret tyvebande på rov i et fremmed land.

Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Seks unge mænd fra Rumænien står anklaget for omfattende organiseret tyveri i en række danske villakvarterer. Rumænerne står tilsammen tiltalt for 20 indbrud og for at have stjålet smykker og elektronik for flere hundredetusinde kroner.

De har knækket og brækket deres vej gennem København og Nordsjælland. Fra Valby til Gentofte, videre til Allerød og Vanløse. Angiveligt altså.

De unge rumænere nægter sig skyldige i at være en organiseret tyvebande på rov i et fremmed land. Den såkaldte six-pack-sag startede i dag ved Retten i Lyngby.

»Vi kender ikke hinanden, vi er ikke gode venner,« fortæller en 27-årig mand, da han bliver afhørt i retten. Dette er de seks rumæneres fælles fortælling. De vil ikke erkende, at de kender hinanden, selvom de kommer fra den samme by i Rumænien, Tulcea, og alle boede på Hotel Continent på Nørrebro under deres ophold i Danmark.

»Da jeg flyttede ind på hotellet boede de andre der allerede,« fortæller en anden af de anklagede rumænere, en 23-årig mand.'

Six-pack-sagen begyndte sidste efterår da politiet fik et usædvanligt tip fra et postkontor i København. Postarbejderne havde længe undret sig over, hvorfor en gruppe yngre, rumænske mænd jævnligt sendte store flyttekasser hjem. Heraf sagens navn. Politiet gennemsøgte kasserne og fandt mistænkelige mængder smykker og elektronik, som var ved at blive sendt til Rumænien.

To rumænere blev anholdt på posthuset, og politiet finder i deres lommer nøgler til Continent Hotel på Nørrebro. Politiet ransagede hotellet og fandt en masse smykker og elektronik, som anklageren mener at kunne bevise, er stjålne.

»Jeg købte de bærbare pc'er af to rumænere på en café i København,« fortæller en 21-årig mand, som forsøgte at sende en 19 kilo tung kasse hjem til Rumænien. I kassen var der flere bærbare computere og kameraer. Den samme historie fortæller en anden tiltalt, som blev taget med fire bærbare computere i tasken.

De seks rumænere menes at være en del af den slags indbrudsnetværk, som blev beskrevet i gårsdagens Berlingske.

Her kunne politiets Task Force Indbrud fortælle om deres erfaringer med udlændinge – typisk rumænere og romaer – som slår sig ned i Danmark og gør det let for landsmænd at komme herop på effektive indbrudstogter.

Anklageren mener i denne sag at kunne kæde de seks rumænere sammen med hele 20 indbrud begået hovedsageligt i København og Nordsjælland. Dette nægter de seks rumænere dog pure i dagens retssag. To af de rumænske mænd erkender skyld i seks indbrud begået blandt andet i Hillerød og Dyssegård. Men ingen af de anklagede vil erkende at være en organiseret tyvebande.

De fire andre rumænere nægter sig skyldige i samtlige indbrud. En af de tiltalte fortæller, at han blot hjalp de andre med at sende deres pakker på posthuset. Han vidste ikke, hvad pakkerne indeholdte. Samme historie fortæller en anden af de tiltalte under vidneafhøringen.

De fire rumænere, som nægter sig skyldige, mener alle, at de uberettiget er blevet kædet sammen med de to tyve. Anklageren forsøger at kæde de seks unge mænd sammen ved uddrag fra sms samtaler og deres fælles adfærd. Anklageren har anmodet om udvisning af de seks rumænere samt en erstatning - og fængselsstraf.