Unge piger bliver i massivt omfang gift ulovligt væk

Flere lande har forbudt børneægteskaber, men ser alligevel igennem fingre med, at unge piger giftes bort.

»Det er en krænkelse af pigernes basale menneskerettigheder, når de indgår i et ægteskab, de ikke selv har valgt. Det er afgørende, at det forbydes i alle nationale lovgivninger,« siger generalsekretær for Red Barnet, Jonas Keiding Lindholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver eneste dag bliver mere end 20.000 piger under 18 år tvunget ind i ulovlige ægteskaber.

Det er en af konklusionerne i en fælles rapport fra Red Barnet og Verdensbanken, der offentliggøres onsdag på FN's Internationale Pigedag.

FNs Verdensmål slår fast, at børneægteskaber skal være afskaffet inden 2030.

Den nye rapport viser, at mere end 100 millioner piger lever i lande, hvor den nationale lovgivning ikke beskytter dem mod at blive børneægteskaber.

Det er på trods af, at ni lande har skærpet deres lovgivning siden 2015. Men mange myndigheder ser igennem fingrene med, at pigerne giftes bort ulovligt.

Og det er på trods af, at flere lande har forbudt børneægteskaber.

Særligt skal fattigdommen, der får familier til at sælge deres piger til fremmede mænd i stedet for at sende dem i skole, bekæmpes, siger generalsekretær i Red Barnet, Jonas Keiding Lindholm.

»Det er en krænkelse af pigernes basale menneskerettigheder, når de indgår i et ægteskab, de ikke selv har valgt. Det er afgørende, at det forbydes i alle nationale lovgivninger,« siger generalsekretæren.

Ægteskaberne har alvorlige konsekvenser for pigerne. Mange dør i forbindelse med fødsler, fordi deres unge kroppe ikke kan klare en graviditet.

»Dem der overlever får ingen uddannelse og bliver fastlåst i en meget sårbar situation, hvor de ikke kan klare sig selv økonomisk eller socialt,« siger Jonas Keiding Lindholm.

Som led i kampen mod børneægteskaber er Red Barnet blandt initiativtagerne til et topmøde i Senegal 23. til 25. oktober.

Her mødes regeringsledere med blandt andre religiøse ledere og børneorganisationer for at diskutere, hvordan man i fællesskab kan komme børneægteskaber til livs.

Fra Danmark deltager kronprinsesse Mary, udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) og Jonas Keiding Lindholm.

/ritzau/