Unge overtager ældreboliger

Der bliver færre og færre ældre i København og dermed flere og flere tomme - og dyre - ældreboliger. Derfor laves en række af boligerne nu om til ungdomsboliger, så de studerende i København kan få gavn af de store rollatorvenlige værelser.

Selv om mange af beboerne i Tranehavegård i Kongens Enghave bevæger sig rundt med rollatorer, er 20-årige Clarissa de Leon ikke blevet skræmt fra at flytte ind i en af de ældreboliger, som nu laves om til en ungdomsbolig Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er godt nyt for de mange unge mennesker, der lige nu forsøger at finde en bolig i København.

Københavns Kommune har nemlig i samarbejde med flere boligorganisationer valgt at lave en række ældreboliger om til ungdoms­boliger. Dermed slår kommunen to fluer med ét smæk: For de nye ungdomsboliger kommer ikke kun de boligsøgende studerende til gavn - de giver også Københavns Kommune en mulighed for at udleje de mange ældre­boliger, som står tomme lige nu.

»Vi står med et akut problem med ledige ældre­boliger, som vi må betale tomgangsleje til bolig­selskaberne for. Det er penge lige ud af vinduet - især når der samtidig mangler kollegie­boliger og boliger til unge i København,« siger sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF).

Ud af de 4.200 københavnske ældreboliger - der især er kendetegnet ved deres store, handicapvenlige bade­værelser, hvor man kan komme rundt med en rullestol eller rollator - står 275 boliger tomme lige nu.

Det tal forventes dog at eksplodere til omkring 1.300 de kommende år og vil dermed koste kommunen op mod 90 millioner kroner, hvis der ikke tages hånd om problemet.

Det stigende antal tomme ældreboliger er en konsekvens af, at København - stik imod tendensen i resten af landet - oplever et fald i antallet af ældre.

Folk flyttede ud

»I efterkrigstiden, altså i 1950erne og 1960erne, bosatte mange københavnske familier sig i de nyere og mere moderne boliger i omegnskommunerne, som f.eks. Rødovre og Herlev. Og de årgange, der dengang flyttede ud af byen, bliver nu gamle i omegnskommunerne frem for i København,« siger Eigil Boll Hansen, docent og økonom ved Anvendt KommunalForskning (AKF).

Lederen af Boligsekretariatet i Sundheds- og Omsorgs­forvaltningen, Per Christensen, peger desuden på, at de ældres forventninger til boligerne har ændret sig.

»I dag vil mange ældre gerne have en større bolig. Og så vil de også gerne bo sammen med andre ældre. Da boligerne i f.eks. Kongens Enghave og Nørrebro blev anlagt, boede der mange ældre i de områder, men det gør der jo ikke i dag,« siger han.

I første omgang vil omkring 100 ældreboliger i Bispe­bjerg, Nordvest, Kongens Enghave, Valby og på Nørrebro fra august blive udlejet som ungdomsboliger for studerende. Man håber således på at fange nogle af de unge mennesker, der netop i denne tid leder efter en bolig før studiestart. Hvis det bliver en succes, vil flere ældre­boliger i fremtiden kunne blive lavet om til ungdomsboliger.

»Men nu må vi i første omgang se, om de unge er interesseret i at flytte ind i de her boliger, eller om vi må sætte gang i andre tiltag,« siger Ninna Thomsen.

I næste uge indledes en større kampagne, der skal gøre de studerende opmærksomme på det nye bolig­tilbud. På hjemmesiden www.hvorskalvibo.dk kan man dog allerede nu læse mere om de forskellige ældre­boliger, som kommunen og bolig­organisationer lejer ud til studerende.