Unge oplever fængsel som afslapning

De unge føler ikke, det er en straf at være i fængsel. Det er det til gengæld, når de bliver placeret på en sikret institution med pædagoger.

Fængsel er ikke en hård straf, mener flere unge. Men en lukket institution med pædagoger som Bakkegården her, er... Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Man får maden serveret, man kan se TV eller træne, og samtidig er der mulighed for at købe fornødenheder i kiosken. De unge, som har været i fængsel, føler ikke det er en straf. Derimod oplever de flere af de sikrede institutioner som en straf.

Det viser en ny interviewundersøgelse fra Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, hvor en af deltagerne, Zaid, blandt andet har sagt:

»Jeg har ikke taget fængsel som en straf. Det modsatte faktisk. Som lidt ferie, jeg fik det som en sommerferie, tænkte jeg.«

Undersøgelsen er lavet af lektor Inge Bryderup, der har talt med 14 unge, som har siddet i fængsler eller på sikrede institutioner.

»De unge ser ikke fængselsbetjente i fængslerne som straffende, men det oplever de, at de ansatte på nogle af de sikrede institutioner kan være,« siger Inge Bryderup.

Hun påpeger, at undersøgelsen viser, at det er afgørende for de unge, at der er pædagoger, som hjælper dem med at komme videre.

»Når man putter en ung i fængsel eller på en sikret institution, gælder det om at få personen ud af den kriminelle løbebane. Når de unge oplever det at være i fængsel som afslapning, er der ikke tegn på, at det hjælper dem videre,« siger hun.

Også Kirsten Nissen, formand for Socialpædagogerne, mener, at undersøgelsen viser, at de unge skal væk fra fængslerne.

»Når de oplever det som afslapning, viser det netop, at det ikke hjælper at komme i fængsel. De skal derimod opdrages, og det bliver de bedst med støtte og undervisning på de sikrede institutioner,« siger hun.

Institutioner er straf

Reelt skal unge under 18 år ikke i fængsel, men når der ikke er plads på de sikrede institutioner, kan de alligevel risikere at blive placeret i et fængsel. Sidste år var der 843 anbringelser på de sikrede institutioner og 181 unge under 18 år, som kom i fængsel, fordi der ikke var plads på en sikret institution. I gennemsnit er de unge en uge i et fængsel, inden de kommer på en sikret institution.

Netop det korte ophold mener fængselsinspektør for Københavns Fængsler, Peter Vesterheden, er årsag til, at de unge synes om fængslet.

»Hvis de var her lidt længere tid, er jeg ikke sikker på, at de ville se på det med samme briller. Det er det samme som på et hotel. Den første uge er dejlig, men hvis man skal være der længere tid, bliver det kedeligt,« siger Peter Vesterheden.

Ifølge undersøgelsen opfatter de unge i højere grad det at være på en sikret institution som en straf.

Eva Hallgren, forstander på den sikrede institution Knoglen, mener, at det hænger sammen med de unges identitet.

»Der er nogle af de unge, som synes, det er sejt at hige efter en identitet som kriminel. Derfor synes de, det er sejt at være i fængsel frem for at være i en sikret institution. På de sikrede institutioner er der retningslinjer for, hvad man skal i form af undervisning, beskæftigelse og fritidstilbud,« siger hun.