Unge ned til 13-14 år bliver afhængige af receptpligtig medicin

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Lægemidlerne Oxycodon og Oxycontin er centrum for en af de største sundhedskriser i USA i nyere tid. Nu advarer misbrugscentre mod et stigende forbrug blandt helt unge i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eric Baradat/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, glædelig søndag og velkommen til Berlingskes overblik over dagens vigtigste historier.

I dag skal vi forbi et stigende antal flygtninge i Ruslands allierede naboland Belarus, receptpligtig og potentielt dødsensfarlig medicin, et dansk forskergeni og nyt fra amputationsskandalen.

Men vi indleder med fordelingsmodellen på gymnasierne, som en tænketank har regnet på.

Tusindvis af elever skal gå på et andet gymnasium

Tusindvis af elever vil blive berørt, når den omdiskuterede fordelingsmodel på gymnasierne træder i kraft næste skoleår.

Nye beregninger giver nu for første gang et bud på, hvor mange der fremover skal gå på et andet gymnasium, fordi deres forældre tjener enten for meget eller for lidt.

Med udgangspunkt i data fra Danmarks Statistik har den borgerlig-liberale tænketank CEPOS udregnet, hvor mange elever i hovedstadsområdet, Nordsjælland, Aarhus og Odense der skulle have gået på et andet gymnasium end i dag.

Konklusionen er, at omtrent ni procent af eleverne i netop de områder havde haft plads på et andet gymnasium end det, de går på nu.

Men undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) kalder tallene »noget vrøvl«, og det kan du læse mere om her hos Berlingske.

23-årig dansker vækker opsigt internationalt

»Han er fremragende,« lyder beskrivelsen af den unge fysikstuderende. Han hedder Albert Sneppen og er blot 23 år.

Allerede nu har han tiltrukket sig stor opmærksomhed med sine forskningsresultater om stjerner i fjerne galakser, om sorte huller og om konsekvenserne af global opvarmning.

Albert Sneppen er nemlig ikke bare hovedforfatter på det nye og opsigtsvækkende forskningsresultat om den gennemsnitlige vægt eller rettere masse af stjerner i fjerne galakser.

Næsten samtidig har han i et internationalt forskningstidsskrift udgivet et globalt klimastudie – som eneforfatter.

Du kan møde Albert Sneppen lige her hos Berlingske.

23-årige Albert Sneppen læser sin kandidat i fysik på Niels Bohr Institutet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Dansk sygeplejerske i Belarus: Rusland sender flygtninge mod EUs grænser

Antallet af ikkeukrainske flygtninge og migranter stiger igen i Belarus. Nu kommer de også fra Rusland for at blive sendt mod EUs grænser, fortæller danske Kamma Skaarup fra Læger Uden Grænser.

Hun har igennem to måneder i det lukkede land haft mulighed for at se nærmere på de svært tilskadekomne flygtninge og migranter, der forsøger at krydse grænsen fra Belarus til Polen og Litauen.

Rusland brugte i 2015 migranter til at lægge pres på den finske grænse. Men det er ikke dokumenteret, om de russiske myndigheder denne gang aktivt hjælper migranterne, eller om de blot lukker øjnene for deres videre rejse mod Belarus og EU.

»Der er ingen beviser for denne anklage,« siger Ruslands ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin.

Læs hele historien her hos Berlingske.

Læger og hjemmehjælpere inddrages nu i amputationsskandalen

Indtil videre har det været hospitalslægerne, som har været skydeskive for kritikken af unødvendige amputationer i Region Midtjylland.

Men nu inddrages helt nye faggrupper. For sagen omfatter langt flere personalegrupper i sundhedsvæsenet, end det hidtil har fremgået.

Det viser dokumenter, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i.

Styrelsen for Patientklager har således i en række sager udtalt kritik af praktiserende læger, vagtlægeordningen og hjemmeplejen over hele landet, fordi de pågældende sundhedspersoner ikke har reageret tilstrækkeligt hurtigt på patienter, der har henvendt sig med sår, der ikke heler.

Du kan læse hele Jyllands-Postens historie her.

Unge ned til 13-14 år bliver afhængige af receptpligtig medicin

Berlingske har tidligere fortalt, hvordan de smertestillende piller Oxycodon i hovedstaden er gået fra at være bandlyst til at være blandt de mest populære, når en patient har ondt efter en operation.

Og nu slår misbrugscentre flere steder i landet alarm, skriver Politiken.

Her har man i løbet af de seneste par år observeret et hastigt voksende forbrug af stærk beroligende og smertestillende medicin blandt unge helt ned til 13-14-års alderen – blandt andet Oxycodon.

»Vi ser det i alle sociale lag. Målgruppen er mainstream. Det kan sagtens være unge, der hverken har røget hash eller drukket alkohol før, som bliver afhængige af stofferne,« siger Jannie Langballe Blenstrup Pedersen, som er faglig koordinator hos U-18 Rusmiddelteamet, Aarhus Kommunes misbrugscenter for unge.

Hun advarer mod at undervurdere pillerne, som er »yderst afhængighedsskabende«, farlige at blandt med alkohol, og som man i værste fald kan dø af.

Du kan læse hele historien hos Politiken her.

Flere end 100.000 amerikanere døde sidste år af en overdosis, fordi de var blevet afhængige af morfin eller morfinlignende stoffer som Oxycodon. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Eis (arkiv).

Det sker i dag

I dag tager USAs præsident, Joe Biden, til byen Uvalde i Texas. Her skal præsidenten mødes med familierne til de ofre, der tirsdag mistede livet i et dødeligt skoleskyderi. Blandt de dræbte var 19 børn og to lærere.

I en anden del af verden skal borgere stemme om, hvem der skal være deres næste præsident. I dag er der nemlig præsidentvalg i Colombia.

Hvis du er mere til sport end politik på sådan en højhellig søndag, kan du i dag følge med i sidste etape af Giro d'Italia. Men mulighederne for at varme op til, når Tour de France slår vejen forbi Danmark om godt en måned, stopper ikke der.

I dag prøver flere end 2.500 motionister nemlig kræfter med hele eller dele af den tredje etape af Tour de France 2022, der går fra Vejle til Sønderborg.

God søndag.