Unge mødre i højrisiko for at ende uden uddannelse

Unge mødre har ikke engang en fifty-fifty chance for at få en ungdomsuddannelse, viser ny analyse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En typisk pige har i gennemsnit 83 procents chance for at få en ungdomsuddannelse, men hvis hun er blevet mor før 18-års alderen, er hendes chancer reduceret til 45 procent, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) ifølge Ugebrevet A4.

Mødrehjælpen kender problemet alt for godt.

»Tallene er alarmerende, men desværre ikke overraskende. Især er der mange piger mellem 18 og 23 år, der har fået barn og har problemer i forhold til uddannelse,« siger direktør Mads Roke Clausen til Ugebrevet A4.

Foruden at blive mor i en ung alder er dårlige karakterer, ufaglærte forældre, der flytter meget, en presset økonomi, kriminalitet og børnesager hos kommunen nogle af de risikofaktorer, der har stor betydning for, at nogle unge har en sværere vej til uddannelse og et liv som selvforsørgende end andre.

Hvis et enkelt menneske har mindst ti risikofaktorer på samme tid, er der i gennemsnit kun cirka 40 procents sandsynlighed for, at han eller hun får en uddannelse. Et menneske, der vokser op i trygge omgivelser, har til sammenligning 90 procents chance for at komme godt igennem uddannelsessystemet, viser analysen ifølge Ugebrevet A4.