Unge mænd dømt for terrorforsøg

Opdateret kl.9.53 I dag kendte et nævningeting ved retten i Glostrup de to tiltalte i terrorsagen fra Glasvej skyldige. Strafudmålingen følger senere i dag.

Mange var mødt frem foran retten i Glostrup for at overvære domsafsigelsen i Glasvej-sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Retten i Glostrup har i dag kendt de to tiltalte fra Glasvej-sagen skyldige efter en af terrorlovgivningens alvorlige paragraffer.

Et enigt nævningeting fandt at HK, som var hovedkraften bag planlægningen af terror, var skyldig, mens den anden tiltalte AT, som spillede en mere perifær rolle i sagen, blev betragtet som skyldig af alle på nær en nævning.

De to tiltalte, HK med pakistansk baggrund, og AT med afghansk baggrund, var tiltalt for at have planlagt et terrorangreb ved bl.a. at have anskaffet kemikalier og bombemanualer samt at have fremstillet og prøvesprængt TATP.

Retssagen har kørt siden 11. august og er den tredje straffesag herhjemme om forsøg på terrorisme efter den hårdeste terrorparagraf.

AT og HK var begge tiltalt for overtrædelse af straffelovens § 114, stk 1, nr. 1 og 7, jf. § 21. Det er terrorlovens hårdeste dele, der kan give op til livstid.

Senere i dag vil nævninge og dommere udmåle straffen.

Om de tiltalte:
AT er 22 år og født i Kandahar i Afghanistan. Her boede han i sine første leveår, indtil han flyttede med sine forældre og fire søskende til Thailand via et FN-flygtningeprogram. Efter fem-seks år rejste familien til Danmark og flyttede til Avedøre.

Han begyndte på Avedøre Gymnasium i 2004. Han blev bortvist af rektor i en kort periode efter at have uddelt løbesedler til skolens muslimer. Han droppede ud efter 2.G og begyndte på HF, hvor han dog også droppede ud. Efterfølgende havde han en række job, bl.a. hos De Grønne Bude og som vagt i Metroen, indtil han kom i lære som maler. Han nåede at arbejde én dag, inden han blev anholdt.

Han er praktiserende muslim og beder fem gange dagligt. Han frekventerede mange forskellige moskeer i københavnsområdet.

HK er 22 år, dansk statsborger og blev født i København af pakistanske forældre.

Som helt lille flyttede han til Pakistan med sin mor og tre søskende, mens hans far blev i Danmark. Her voksede han op i landsbyen Gujrat i Punjab-provinsen.

Han gennemførte en skolegang, der svarer til en gymnasial uddannelse. I 2003 rejste han tilbage til Danmark og flyttede sammen med sin storebror. I 2006 flyttede de sammen til Glasvej i Nordvest-kvarteret.

Han gik på sprogskole i fire måneder og lærte dansk, og efterfølgende arbejdede han som maler i forskellige firmaer. Ved siden af var han en periode ansat i Jysk Sengetøjslager.

Han er troende muslim og har modtaget islam-undervisning af forskellige imamer fra moskeerne på Nørrebro og i Nordvest-kvarteret.