Unge mænd bliver besat af at træne

Omkring tre procent af alle unge mænd anslås at lide af megareksi - trangen til at få større og større muskler.

Ditlev Madsen, tidl. bodybuilder, blev ramt af blodprop, lam i venstre side. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Musklerne kan ikke blive store nok, og tankerne kredser konstant om træning, kost og muskelmasse.

Spiseforstyrrelser er ikke bare om unge piger, der sulter sig for at blive tynde. Megareksi hedder en endnu forholdsvis ukendt spiseforstyrrelse, som primært rammer de unge mænd,  skriver Urban.

»Man regner med, at op mod tre procent af unge mænd lider af megareksi i en eller anden udstrækning, men tallet er naturligvis langt større i motionscentre. Megareksi er et ret almindeligt begreb i Norge og Sverige, men det er desværre først for nylig, at man rigtigt er blevet opmærksom på det i Danmark,« siger psykolog Britta Tønnies fra Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade.

Landsforeningen modtager et stigende antal henvendelser om megareksi, dog mest fra bekymrede pårørende som ikke længere kan kende deres muskelbesatte ven, søn eller kæreste.

En besættelse

Uddannelsesansvarlig i konsulentvirksomheden HealthGroup og tidligere Mr. Fitness Jan Moos har undersøgt megareksi blandt bodybuildere.

»Selvom de er usandsynligt veltrænede, føler de sig splejsede og slappe. De træner i lange ærmer, fordi de skammer sig over deres "små" arme, og er bange for at gå på stranden af skræk for, at andre vil grine af dem, fordi de er små,« fortæller han.

Jan Moos er endda stødt på en mand, som sagde sit job op for at være sikker på at kunne få proteinshakes hver tredje time, og en anden mand, som brugte mange tusinde kroner på at få shippet sit styrketræningsudstyr med på familieferien.

»Det bliver simpelthen en besættelse at få tilrettelagt sin kost og træning på den helt rigtige måde,« siger han til Urban.

Langtfra alle med megareksi bruger steroider og andre præstationsfremmende stoffer. Men mange gør.

»Det er en klar risiko, da det er den "lette" løsning på hurtigt at blive større,« fortæller psykolog Britta Tønnies.

Kræver hjælp udefra

Megareksien er svær at overkomme på egen hånd.

»Det kræver hjælp udefra, og ofte terapi eller en voldsomt chokerende hændelse, før man vågner op og ser, at man ikke er blevet mere lykkelig, efterhånden som man er blevet større - tværtimod,« siger psykologen.