Unge læger: Vi er for få

Formanden for Yngre Almenmedicinere vil gerne mødes med regionerne for at drøfte lægemangel i yderområderne. Men det overordnede problem er et generelt underskud af læger, lyder det.

Der er mangel på praktiserende læger i yderområderne, og formanden for Danske Regioners Sundhedsudvalg, Ulla Astman (S), vil derfor gerne mødes med de unge læger for at finde en løsning.

Og noget tyder på, at et møde kan være under opsejling. I hvert fald takker Lene Therkelsen, der er konstitueret formand for Forum for Yngre Almenmedicinere, ja tak til den uofficielle invitation.

»Vi vil gerne tale med alle, som er interesserede i at løse det her problem, for det er helt klart i vores interesse at være med til at foreslå løsninger, der kan rykke vores medlemmer,« siger hun.

I øjeblikket er der 116 ledige stillinger som praktiserende læge, viser tal, som DR Nyheder har indsamlet fra de fem regioner. Det er især i yderområderne i Nordjylland, Vestjylland og på Lolland, at man kæmper med at lokke praktiserende læger til, skriver dr.dk.

Der er flere årsager til, at der er langt mellem lægerne i Udkantsdanmark, mener Lene Therkelsen.

»Den væsentligste årsag er, at vi er alt for få. Gennem en årrække har man faktisk ikke kunnet fylde uddannelsespladserne op, og dermed har vi uddannet for få. Og for de yngre læger, der findes, er det meget svært at rykke familierne med ud til yderområderne,« siger hun.

»Jeg hører fra en del, som egentlig har lyst, men det er vanskeligt for dem at flytte, fordi ægtefællen ikke kan få job, og fordi børnene er placeret i skoler og daginstitutioner, hvor de har deres omgangskreds,« siger de yngre lægers formand.

Regionerne har forsøgt at trække praktiserende læger til de små bysamfund ved blandt andet at udlove økonomiske gevinster og tilbyde gratis kurser og konferencer.

Lene Therkelsen anerkender indsatsen, og hun vurderer da også, at den har haft en »delvis effekt«. Men der er stadig plads til forbedring, mener formanden, der blandt andet peger på, at der bør rækkes en hjælpende hånd til de læger, som tager flere tusind patienter ind.

I gennemsnit har hver læge i Danmark 1.600 patienter på et år. Men lokalt er der eksempler på, at en enkelt læge tager helt op til 4.400 patienter, og udsigten til sådanne arbejdsbyrder kan virke afskrækkende, mener Lene Therkelsen.

»Der er behov for flere ressourcer i de hårdest ramte områder, så lægerne ikke har udsigt til at blive kørt fuldstændig i sænk ved at skulle tage sig af flere tusind patienter, som mange ældre praktiserende læger gør i dag,« siger hun.