Unge konservative: Til grin, hvis Yahya Hassan dømmes

Politianmeldelsen mod Yahya Hassan viser, at racismeparagraffen er forfejlet. Det mener Konservativ Ungdom, der kræver loven ændret.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Digteren Yahya Hassan er blevet meldt til politiet for overtrædelse af den såkaldte racismeparagraf, og ifølge CEPOS-jurist Jacob Mchangama er det ikke utænkeligt, at han bliver dømt.

Ifølge Konservativ Ungdom (KU) viser sagen dog først og fremmest, at racismeparagraffen bør afskaffes i en fart.

»De mennesker, som for alvor udbreder racisme her til lands, er fuldstændig ligeglade med racismeparagraffen. Derimod rammer man utilsigtet en masse samfundskritikere, som bliver begrænset i at udtale sig om deres syn på samfundet,« siger KU-formand Kristoffer Beck i en skriftlig kommentar.

»Derfor er det også fuldstændig til grin, hvis en mand, som Yayha Hassan ender med at blive dømt for racisme på baggrund af nogle betragtninger, han selv har gjort sig gennem sit liv,« siger han.

Yahya Hassan er blevet meldt til politiet af en muslimsk debattør, der mener, at digteren udtaler sig forhånende og generaliserende om en befolkningsgruppe med udtalelser som »perkerne konkurrerer nærmest om, hvem der kan begå mest socialt bedrageri«.

Men ifølge Kristoffer Beck nytter det ikke noget, at samfundet straffer folk for at fortælle om den virkelighed, de selv oplever.

»Racisme er forfærdeligt, og vi skal til enhver tid bekæmpe det med næb og klør. Men at tro på, at vi kommer det til livs ved at forbyde folk at tale nedsættende om andre er decideret naivt,« siger KU-formanden, der mener, at straffelovens kontroversielle paragraf 266 b er i strid med ytringsfriheden.

»I et land, hvor samtlige politikere ofte står i kø for at fortælle befolkningen, at ytringsfriheden er ukrænkelig, giver det simpelthen ikke mening, at vi har en paragraf, der begrænser den selvsamme frihed. Derfor må politikerne på Christiansborg hurtigst muligt tage et opgør med denne fjollede lov, som forhindrer danskere i at benytte deres ytringsfrihed,« siger han.

Racismeparagraffen er jævnligt til debat i Folketinget, men p.t. er det kun Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, der går ind for at afskaffe paragraffen.