Unge klemt mellem islam og dansk lov

Etniske unge må enten lyve om deres kæresteforhold eller gifte sig på islamisk vis.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hemmelige kæresteforhold får etniske unge til at søge hjælp og rådgivning som aldrig før.

Integrationsministeriet oprettede i marts 2010 en særlig hotline, etniskung.dk, som til dato har modtaget i alt 270 henvendelser. 94,4 procent af opkaldene kommer fra muslimer, der udsættes for pres fra familien, trusler, vold, sociale restriktioner eller i de værste tilfælde deciderede tvangsægteskaber. Ca. hver tredje opkald kommer fra unge under 18 år.

»Vi får et stigende antal henvendelser fra unge, som beder om hjælp,« siger direktør Anita Johnson fra rehabiliteringscentret R.E.D.

Det skyldes, at unge fra traditionelle muslimske familier stilles over for et næsten umuligt valg: Enten skal de gifte sig islamisk eller også afholde sig fra sex i teenageårene. I stedet vælger mange et kæresteforhold i det skjulte.

»To verdener støder sammen: De unge er født og opvokset i Danmark med helt almindelige behov. Men i deres hverdag derhjemme lever de i patriarkalske familier, hvor de voksne er overhoveder, som man ikke forhandler med. Hvis forældrene siger, de skal være hjemme klokken 22, tør de ikke spørge, om de ikke kan vente med at komme hjem til klokken 23. I stedet for at tale med forældrene roder de sig ud i løgnehistorier,« siger Anita Johnson.

Sygeplejerske og socialrådgiver Kristina Aamand rådgiver unge på hjemmesiden nymoedom.dk. Etnisk danske piger kontakter hende hver uge med spørgsmål om deres forhold til muslimske kærester. Vil han respektere hende efter sex? Hvilke krav stilles der fra hans familie? Og skal hun konvertere til islam?

»De kan ikke gå på gaden og holde i hånd, og det er ildeset at have en kæreste før ægteskabet, så det foregår i hemmelighed,« siger hun.

Saliha Marie Fettah, lektor på Center for Mellemøststudier Syddansk Universitet, der selv er dansk konvertit og både gift og skilt islamisk, advarer mod at indgå ægteskab som teenager og med hovedet fuld af forelskelse.

»De helt unge piger gifter sig uden at vide, hvad de går ind til. Manden forstår derimod, at nu er det et ægteskab, hun er hans kone, og der følger madlavning, vasken tøj og måske barn med set fra hans verdensbillede,« siger hun.