Unge: Jagtvej 69 skal være et fristed

Brugerne af Ungdomshuset på Dortheavej tilbød at hjælpe Faderhuset af med den ikoniske grund på Jagtvej 69.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom det er mere end tre år siden, Ungdomshuset på Jagtvej 69 blev revet ned, står grunden stadig tom. Men rygter har længe svirret om et forestående salg, og i dag er det ifølge politiken.dk blevet endeligt bekræftet.

Ungdomshusets endeligt udløste i 2007 voldsomme protester fra de unge brugere, som mener, at grunden - og hvad end der måtte blive bygget på den - skal tjene som et offentligt tilgængeligt frirum.

Berlingske.dk har talt med Thomas, fra Ungdomshuset Overdrevets pressegruppe. Han ønsker ikke at oplyse sit efternavn.

- I vores øjne er den grund et fristed, der på det groveste bliver misbrugt. Jeg kan ikke forestille mig, at nogen køber har lyst til at røre den grund, siger han.

Efter Faderhuset for lidt over tre år siden købte de unge ud af Ungdomshuset, blev Fonden Jagtvej 69 stiftet for at købe ejendommen tilbage og forære den til brugerne. Fonden var parat til at betale Faderhuset 13 millioner kroner for bygningen, men Faderhuset fastholdt, at den skulle rives ned.

Nedrivningen kom til at koste millioner, og grunden måtte mandsopdækkes i de to måneder, arbejdet stod på. Efterfølgende er investorerne ikke ligefrem stået i kø for at involvere sig.

I begyndelsen af marts bekræftede Investeringsselskabet Ventureinstituttet A/ S, der er den største panthaver i den belånte grund, over for Berlingske Tidende, at et salg forventedes inden for få måneder. Og over for politiken.dk bekræfter et anonymt medlem af Faderhuset nu et endeligt salg. Køberen og købesummen er dog ukendte. 

Vil hjælpe Faderhuset

Da de brugerne fra Ungdomshuset på Dortheavej 61 fik nys om, at et salg af Ungdomshuset var undervejs, fremsatte de et alternativt tilbud. De ville købe grunden på Jagtvej af Faderhuset for én krone.

- Faderhusets hidtige anvendelse af grunden har ikke beriget Nørrebro med andet end affald og et par parkeringspladser. Dermed er den blevet et monument over, hvor galt det kan gå, når religiøs fanatisme og parlamentarisk idioti arbejder sammen, skrev Ungdomshusets pressegruppe i en udtalelse.

- Derfor tilbyder vi hermed at hjælpe Faderhuset af med grunden ved at købe den for 1 krone. Vi lover at gøre grunden til det den var indtil 1. marts 2007: et frirum for de, der ikke finder det tilfredsstillende at slappe af med en caffe latte på skt. Hans torv.

Hvad ønskede I at opnå med tilbudet om at købe grunden?

- I virkeligehden er det et tilbud om at fjerne det kæmpe hul i Faderhusets økonomi. Vi mener, at grunden er vores, og jeg håber, at Faderhuset på et tidspunkt indser, at de har fjernet et historisk og kulturelt mindesmærke, siger Thomas fra Ungdomshusets pressegruppe.