Unge IS-støtter mister passet i landsretten

Landsretten stadfæster den første dom, hvor kvinder er kendt skyldige i at ville slutte sig til Islamisk Stat i Syrien. To unge mænd mistede deres danske pas.

En dom fra Retten i Glostrup, hvor fire unge blev kendt skyldige i forsøg på at rejse til Syrien for at fremme Islamisk Stats arbejde, er torsdag blevet stadfæstet ved Østre Landsret. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Tårerne trillede ned ad kinderne på en ung kvinde, da hun torsdag modtog sin dom ved Østre Landsret.

Sammen med tre andre er hun kendt skyldig i forsøg på at rejse til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat og fremme organisationens arbejde.

Den 22-årige Marwa Resthtin er afghansk statsborger. Ud over tre års fængsel, som alle i gruppen fik, bliver hun også udvist fra Danmark.

Torsdag stadfæstede landsretten dommen, der i juni faldt ved Retten i Glostrup mod de to mænd og to kvinder.

Tidligere har de forklaret, at det blot var en ferie, de var på, da tre af dem blev anholdt i Tyrkiet for to år siden. Den købte domstolene ikke.

De to mænd, der begge har dobbelt statsborgerskab, blev samtidig frakendt deres danske pas.

Den ene, Mohammed Fateh, der er 21 år, har ud over sit danske også et marokkansk. Den anden, 19-årige Yahya Nouioua, har et fra Algeriet.

Begge er de født og opvokset i Danmark, men retten har vurderet, at også de skal udvises på ubestemt tid.

Det er første gang, at kvinder er dømt for at ville slutte sig til Islamisk Stat i Danmark.

Straffen er for hård, vurderer Jesper Storm Thygesen, der mødte som forsvarer for den ældste i gruppen.

»Man nåede jo aldrig at komme ind i Syrien, så dybest set er der jo ikke nogen, der ved, hvad man skulle derinde,« siger han.

Sammen med i hvert fald Resthtins advokat vil han forsøge at få sagen for Højesteret.

Gruppen mødtes 8. marts i Københavns Lufthavn. De skulle på bryllupsrejse og fejre, at den yngste kvinde og den 21-årige mand var blevet muslimsk gift, har de forklaret.

Men da flyet lettede, måtte bruden blive på dansk jord. Inden afrejse havde hendes forældre nemlig taget hendes pas.

De andre nåede dog heller ikke til Syrien. Mændene blev anholdt i Istanbul, mens den anden kvinde blev anholdt i byen Yayladagi, der grænser op til Syrien.

Retten har vurderet, at der var tilpas mange beviser for, at den yngste kvinde, der i dag er 19 år, var taget med, hvis det havde været muligt.

Ritzau bringer ikke hendes navn, da hun var under 18 år på gerningstidspunktet.

/ritzau/