Unge interesserer sig for besættelsen

De unge generationer er optagede af tiden, hvor Danmark var besat, lyder det fra historikere og lærere på 75-årsdagen for Danmarks besættelse.

Læs mere
Fold sammen

Nok er det 75 år siden torsdag, og nok skorter det så småt på levende stemmer, der kan berette om tiden, men det forhindrer ikke nutidens unge i at interessere sig for besættelsen af Danmark.

Det skriver Jyllands-Posten torsdag.

Det står i kontrast til det gængse billede af en historieløs generation, der interesserer sig meget lidt for de begivenheder, der udspillede sig længe før, de selv blev født. Og selvom mærkedatoen 9. april ikke vil få en klokke til at ringe i alle unges ører, så er interessen for årene 1940-45, hvor Danmark var besat af Tyskland, bestemt tilstede, mener David Kyng, formand for historielærerne på det alene gymnasium.

»For dem er besættelse ikke længere levende historie, men jeg oplever stadig, at eleverne har interesse for besættelsen, og at de går ind i de diskussioner om de moralske dilemmaer om, hvorvidt politikerne dengang burde have handlet anderledes. De kan godt sætte sig selv i forhold til begivenhederne dengang, og det er vigtigere, end at man kan huske en dato som 9. april,« siger han til Jyllands-Posten.

Den samme oplevelse har Dennis Hornhave Jakobsen, formand for foreningen af historie- og samfundsfagslærere i folkeskolen.

»Jeg oplever, de har en kæmpe interesse i at forstå de historiske begivenheder. Hvordan var det at leve under Anden Verdenskrig, hvordan var det at være barn, hvordan var det at have et kærlighedsliv under Anden Verdenskrig?« siger Dennis Hornhave Jakobsen og uddyber:

»Men de er ikke specielt interesserede i at huske en speciel dato, men så længe de har den anden interesse, er jeg ikke bekymret for, om de bliver historieløse,« siger Dennis Hornhave Jakobsen til Berlingske Nyhedsbureau.