Unge indvandrere på kristne efterskoler

Faste rammer og plads til at tro får flere indvandrerunge til at søge mod kristne efterskoler herhjemme. Kristne efterskoler er en helle, påpeger ekspert.

Foto: Henning Bagger / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stærkt stigende antal unge med indvandrerbaggrund tager på en dansk efterskole med kristen baggrund. Hele syv ud af ti kristne efterskoler har i dag indvandrerelever, viser en rundringning til 77 efterskoler, som Efterskoleforeningen har foretaget.

Med helt op mod 400 indvandrerunge på de nye årgange er der på få år sket en eksplosiv udvikling i tilstrømningen af elever med hovedsagligt muslimsk baggrund til de kristne danske efterskoler. Undersøgelsen over landets efterskoler viser samtidig, at der er mere end dobbelt så mange med indvandrerbaggrund på de kristne efterskoler, end på andre efterskoler.

At det primært er de kristne efterskoler, der appellerer til de unge indvandrere og deres forældre undrer ham ikke formanden for Efterskoleforeningen, Troels Borring:

»Efterskolerne med et kristent livs- og menneskesyn har ofte nogle særdeles ordnede forhold og værdier. Eksempelvis at pigerne og drengene sover hver for sig. Men udover de fysiske og holdningsmæssige retningslinjer oplever vi, at der er en forenelighed mellem det kristne og muslimske. De unge med indvandrerbaggrund er ikke bange eller berøringsangste for de kristne værdier. De værdsætter tværtimod, at der er plads til troen i hverdagen.«

Samme oplevelse har man på Horne Efterskole i Nordjylland, der er en af de efterskoler med flest unge med en anden etnisk baggrund end dansk. Her har man haft stor succes med at tiltrække unge fra fremmede kulturer ved netop at fremhæve, at alle er velkomne, og at ingen skal omvendes.

»Vi står ikke og byder velkommen til alle mulige nationaliteter og trosretninger for så at sige, så snart de kommer indenfor, at »der findes kun én Gud«. Vi er åbne for andre kulturer og trosretninger, men det ændrer ikke ved, at vi hviler på et kristent grundlag,« siger forstander Mogens D. Jensen.

Integrationskonsulent Manu Sareen ser den øgede tilstrømning af indvandrerunge til de kristne efterskoler som et udtryk for, at mange muslimer føler et stort fællesskab med kristne:

»De ser det som et plus, at der er plads til tro og religion. De muslimske forældre er utrygge ved den danske ungdomskultur og oplever den som fyldt med druk, sex og stoffer. På en kristen efterskole er der en helle med faste regler og normer.«