Unge i Gentofte drikker oftere end unge på landsplan

En ny rapport fra Center for Rusmiddelforskning viser, at 13,5 procent af 15-25 årige i Gentofte kommune drikker mindst ti dage om måneden. På landsplan er andelen mindre.

Rapporten viser også, at 23,8 procent af de 15-25 årige fra Gentofte drikker mindst fem genstande ved én lejlighed. På landsplan gælder det 13,9 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Unge i Gentofte drikker oftere end unge på landsplan.

Det viser en ny rapport, som Center for Rusmiddelforskning har lavet for Gentofte kommune.

Rapporten viser, at 13,5 procent af de 15-25 årige i Gentofte i 2019 drak ti eller flere dage om måneden, mens det på landsplan var 11,1 procent.

Kigger man udelukkende på de 15-19 årige var andelen i Gentofte i 2019 11,8 procent, mens den på landsplan var 7,9 procent.

»Jeg synes, det er tidligt, især for de helt unge, at drikke ti eller flere gange i måneden. De unge drikker typisk til festbrug, og det betyder også, at de drikker temmelig mange genstande, når de drikker,« siger Mads Uffe Pedersen, der er forsker ved Center for Rusmiddelforskning og står bag rapporten.

Rapporten viser også, at 23,8 procent af de 15-25 årige fra Gentofte drikker mindst fem genstande ved én lejlighed. På landsplan gælder det 13,9 procent.

»Det fortæller, at når unge i Gentofte drikker, er det ofte, at de drikker meget,« siger Mads Uffe Pedersen.

»Et højt tal«

Peter Michael Fenger, der er medlem af kommunalbestyrelsen i Gentofte Kommune og næstformand i kommunens opgaveudvalg for unges sundhed og trivsel, mener, at »det er et højt tal«, at 13,5 procent af de 15-25 årige i Gentofte i 2019 drak ti eller flere dage om måneden.

»Jeg tror, det hænger sammen med, at der er mange, der har store ambitioner, og at der er mange, der slapper af på den måde. Men vi kan også se, at de unge i kommunen klarer sig fint på mange parametre, hvilket kan skyldes, at de eksempelvis får meget opbakning hjemmefra,« siger han.

Han mener, at man bør sammenligne de unges alkoholforbrug med unge i København frem for med unge på landsplan. Rapporten viser, at 19,2 procent af de 15-25 årige i København i 2019 drak ti eller flere dage om måneden.

»Alkoholforbruget for unge i Gentofte er normalt for det her område. De unge fra Gentofte lever meget af deres natteliv i København, så jeg tror, det er meget naturligt at sammenligne med unge i København,« siger han.

Opgaveudvalget, der har været i gang siden april 2019, har til opgave er at komme med ideer til, hvordan man får de unge i Gentofte til at styre deres brug af rusmidler og cigaretter og for eksempel motivere dem til at blive ved med at dyrke sport. Udvalget består af fem politikere og ti borgere – forældre, pædagoger, børn og unge – som besøger institutioner, skoler og klubber for at samle inspiration.

»Vi er midt i arbejdet, men vi har i første omgang fokuseret mest på rygning. Men i år kommer vi også til at lave en konkret politik om unge og alkohol,« siger han.