Unge helt i bund med opsparing

Priviatøkonomi er kedeligt, lyder det fra mange unge, der blæser på opsparingen.

Danske unge risikerer at blive lette ofre for dårlige tider. For de sparer meget mindre op end unge i det øvrige Norden, viser en nordisk undersøgelse af unges holdning til opsparing fra banken Nordea. Det skriver metroXpress.

»Mange unge danskere synes, at privatøkonomi er kedeligt, men konsekvenserne af ikke at spare op kan være store. For det første kan man blive tvunget til at betale mere end dobbelt så meget for ting, fordi man må købe på afbetaling. For det andet kan man blive tvunget til at sælge boligen eller lægge liv og forbrug om, hvis man mister sit arbejde,« siger forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea.

Flere end hver fjerde dansker mellem 18 og 29 år sparer ifølge undersøgelsen slet ikke op. I Sverige, Norge og Finland er det kun omkring hver syvende, der ikke sparer op.

Der er ikke kun en forskel på, hvor mange der reelt sparer op. Der er også en forskel i, hvor stor værdi unge tillægger en opsparing. Hver femte unge dansker mener ikke, at det er meget vigtigt at spare op. Det gælder hver 14. af de unge i Sverige.

»Har man ikke en opsparing, kan det virkelig gøre ondt, hvis der kommer en krise, for så er det opsparingen, der skal tæres på. Meget tyder på, at der er sket et holdningsskred, for det er ikke længere smart at sætte tæring efter næring,« siger ph.d.-stipendiat på Handelshøjskolen i København Frederik Meding.

Og man behøver ikke lægge flere tusinde kroner til side hver måned. Hvis man er studerende, er det fint med et par få hundrede kroner, oplyser forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen.

Kilde: MetroXpress