Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
I 2010 skyldte danskerne ingenting på SMS-lån, to år senere skyldte vi godt fem millioner. Og på kun et år fra august 2012 til august 2013 blev gælden på ubetalte SMS-lån i RKI firedoblet til mere end 20 mio. kr. De hurtige lån omfatter relativt små beløb, men den årlige låneomkostning, ÅOP, kan være adskillige tusinde procent.
»Vi hører igen og igen, at man har taget for mange kviklån og har mistet overblikket over sin gæld. Vi ser bl.a. at de unge ikke kan gennemskue vilkårene, og måske samtidig er drevet af at ville have de samme ting som kammeraterne,« siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk, der siden 2010 har tilbudt gratis gældsrådgivning. Sidste år steg antallet af henvendelser til rådgivningen med 68 procent.
»Mange der kommer til os er på overførselsindkomst, og behovet for gældsrådgivning er eksploderet, siden vi åbnede. Folk kommer med plastikposer fyldt med uåbnede rudekuverter og totalt kaos i privatøkonomien,« siger Anja Philip.
Ved udgangen af 2013 var der 232.804 personer registreret i RKI, det tidligere Ribers, som i dag drives af Experian. Af dem er 55.994 under 30 år.
»De 18-22-årige låner især til en aften i byen. Det er små lån, som de faktisk hurtigt får betalt tilbage. Det er, når de køber større ting med kviklån, det kan løbe løbsk. Når beløbet først er over 12.000 kr., bliver de typisk hængende i registeret,« siger Frank Papsø, nordisk salgsdirektør i Experian.
Forbrugerrådet ønsker kreditvurdering
Unge under 30 år er ganske vist den eneste aldersgruppe i RKI, hvor antallet af skyldnere er faldende, men det kan skyldes nogle meget små årgange. Det er i aldersgruppen mellem 20 og 30 år, at tilgangen til registeret stiger mest. Der er mange flere 30-årige end 20-årige i registret, men ikke ret mange flere 40-årige end 30-årige.
»Vi synes, der skal gøres mere for at hjælpe de unge, så de ikke er i bundløs gæld, før de fylder 30. Det påvirker én resten af livet, og det går ud over både helbred og familie. Der skal som minimum foretages en ordentlig kreditvurdering før et lån. Det skal ikke være muligt at give et lån til folk, som de ikke har en jordisk chance for nogensinde at betale tilbage. Og der bør være loft over renten, som er grotesk høj på nogle kviklån. Det er helt godnat, at det er tilladt med en årlig omkostning på over tusind procent,« siger Anja Philip, der også efterlyser bedre uddannelse af de unge i privatøkonomi.
Efterlyser strammere lovgivning om dyre lån
Både Forbrugerrådet Tænk og kreditvurderingsselskabet Experian efterlyser strammere lovregulering af kvik- og SMS-lån.
»Man kunne godt sige lidt friskt, at problemet er, at folk ikke kan læse. Når ÅOP står højt og tydeligt som et trecifret tal, vil de fleste af os nok sige nej tak til et lån, men der er helt klart brug for bedre vejledning og uddannelse af de unge«, siger salgsdirektør Frank Papsø.
Forbrugerrådet Tænks gældsrådgivning har kontorer i Esbjerg, Odense, København, Aalborg og Nykøbing Falster, og den støttes med midler fra Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold til at give uafhængigt og gratis gældsrådgivning til socialt udsatte borgere.
Årsrapporten fra gældsrådgivningen viser, at et stort flertal (85 pct.) af de 2.559, som har henvendt sig alene i 2013, føler, at de har fået bedre overblik over deres økonomi. Et lidt mindre flertal (70 pct.), har en plan for at få betalt deres gæld, mens 63 pct. har fået lettere ved at få deres økonomi til at hænge sammen. 90 pct. mener uanset økonomiske effekt, at det var en lettelse at få taget hul på problemerne.