Unge fravælger fransk og tysk i stor stil

Antallet af gymnasieelever, der vælger tre fremmedsprog på højt niveau, er på syv år styrtdykket fra 41 til tre procent. Udviklingen bekymrer både rektorer og erhvervslivet.

Gymnasieelever fravælger fransk og tysk i stor stil. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fransk er ved at forsvinde fra landets gymnasier. Tysk er der heller ikke mange, der peger på, når de skal vælge et andet sprogfag end engelsk.

Kun tre procent af eleverne i det almene gymnasium vælger at læse tre fremmedsprog på højt niveau. I 2005 valgte 41 procent den fagkombination, skriver fyens.dk.

Udviklingen bekymrer på gymnasierne og hos Dansk Industri.

- Sprog er vigtigt i vores globaliserede samfund. Men det er inde i en rigtig dårlig udvikling. Specielt fransk og tysk er gået meget nedad. Samfundsfag er blevet en gøgeunge, der suger alt liv ud af sprogfagene, siger Jens Boe Nielsen, formand for Gymnasieskolernes rektorforening, til fyens.dk.

Charlotte Rønhof, der er forskningspolitisk chef i Dansk Industri, supplerer:

- I erhvervslivet har vi brug for dem, der er gode til sprog kombineret med en anden uddannelse i it, som ingeniør eller en cand.merc, siger hun til fyens.dk.

Bodil Due er formand for den gruppe eksperter, der har undersøgt vilkårene for fremmedsprog i uddannelsesystemet. Hun peger på, at gymnasiereformen er en af årsagerne til, at færre unge vælger at uddanne sig i en sprog retning.

Hun opfordrer politikerne til at gribe ind med det samme, ellers risikerer man, at sprog som fransk og tysk forsvinder helt ud af uddannelsessystemet. Bodil Due mener, at der skal sættes ind med tidligere sprogstart i folkeskolen, og det skal være muligt at vælge et tredje fremmedsprog.

- Det kan være udmærket at tale engelsk med andre i udlandet. Men hvis du taler tysk med tyskerne eller fransk med franskmændene, bliver du modtaget på en helt anden måde. Det er lettere for erhvervslivet at få aftaler i hus, når man kender til sproget og kulturen, siger Bodil Due til fyens.dk.