Unge forskere klar til at udfordre fremtiden

Science i Forum åbnede i går. På stande med titler som »det økonomiske køleskab«, »tidevandets potentiale« og »immunterapi – fremtidens kræftbehandling« viste børn og unge deres projekter frem.

Emma Køhler (tv.) og Anna Olesen afprøver deres projekt om et smartphone-klimacover, som skal varme telefonen, så den ikke går ud i vinterkulden. Pigerne blev nummer to i technology-kategori med deres projekt ved talentkonkurrencen Unge Forskere, der blev afgjort i Forum i København. Foto: Michael Bothager
Læs mere
Fold sammen

»Vi har lavet et smartphone-klimacover, fordi rigtigt mange har problemer med, at deres smartphones løber tør for strøm, når det er koldt.«

Anna Olesen og Emma Køhler fra 7.a på Skt. Josefs Skole i Roskilde fortæller ivrigt om deres projekt på standen i Forum i København, som danner rammen om Unge Forskere – den største talentkonkurrence for børn og unge. Foran pigerne ligger de cover, som de selv har fundet på og fremstillet. De har undersøgt hvor høj en temperatur, telefonerne kan holde til, og lavet et cover, som med et lille knæk kan give varme til en smartphone om vinteren.

De to unge forskere stiller op i juniorkategorien technology. Og da vinderne senere var fundet i alle kategorier, viste det sig, at det var blevet til en andenplads til Anna Olesen og Emma Køhler. Præmierne til de unge forskere stod prins Joachim og minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby (V) for at dele ud.

Unge Forskere opdelt i to alderskategorier – folkeskoleeleverne i juniorkategorien og gymnasieeleverne i senior ditto. Ud over det er projekterne fordelt på tre områder: »Technology«, »Physical Science« og »Life Science«.

Fra nanoteknologi til pizzabakker

I Forum er der fuld fart på de mange besøgende skolebørn, der spurter rundt mellem de 100 finalisters stande. To børn i 2. klasses-alderen læner sig ind over en gymnasiepiges bord for at høre hende fortælle. Hun forsøger pædagogisk at forklare de to interesserede lyttere om sin undersøgelse af immunterapi som fremtidens behandlingsform.

Et stykke derfra står Miamaja Koch Olsson fra 9.d på Katrinedals Skole i Vanløse. Hun har lavet et teoretisk projekt om antifryseproteiner.

»Der kan opstå iskrystaller i fisk, der lever kolde steder som ved Antarktis eller Grønland. Det er farligt for dem, fordi iskrystallerne kan blomstre og forfryse fisken, så den dør af kulde. Men det kan vi undgå med de her antifryseproteiner. De sætter sig og binder sig til iskrystallerne og isolerer dem, så de ikke kan vokse mere. Så kan fisken overleve, selv om det er koldt,« fortæller hun.

Miamaja synes især, det er spændende at arbejde med noget, som ingen har undersøgt før, og hun kunne godt forestille sig at gå videre med projektet for at finde ud af, om man også kan bruge noget af det, hun har fundet ud af, i menneskers hverdag.

De unge forskeres projekter er lige så forskellige, som forskerne er mange. En tur rundt i Forum byder på alt fra »nanoteknologi til kurering af hjernesygdomme« over »kan chili forbedre din præstation?« til »de grønne pizzabakker«.

Køleskab med vægt og kamera

Louise Kirkeby, Line Olesen og Lærke Alexandersen er tre af de øvrige unge i juniorkategorien, som er nået til finalen med deres projekt »økonomisk køleskab«. Deres idé udsprang af Lærkes egen oplevelse.

»Jeg skulle købe ind til en kage med min veninde. Vi kunne ikke huske, hvad vi havde hjemme i køleskabet, så vi endte med at købe alle ingredienser. Da vi kom hjem, fandt vi selvfølgelig ud af, at vi næsten havde alt, vi behøvede for at lave kagen,« siger hun.

Derfor gik pigerne i gang med at udvikle det, de kalder et økonomisk køleskab. Her er hylderne forsynet med vejeceller, som kan fortælle, hvor meget man har tilbage i sit køleskab. Ved hjælp af en sender på køleskabet går et signal til en app, hvor man kan se, hvad der er tilbage i køleskabet, når man står i supermarkedet.

»Man skal opdele sine hylder i kategorier som pålæg og mælk. På appen får man en oversigt over sit køleskab. Vi vil også gerne installere et kamera, så man kan se, hvad man har tilbage,« fortæller Line Olesen, der gerne vil arbejde videre med projektet.

Det er opfinderne af klimacoveret, Anna Olesen og Emma Køhler, også sikre på, at de skal. Selv om de måske ikke skal være forskere, har de alligevel en plan med projektet.

»Vi vil gerne snakke med nogle virksomheder, om de måske vil producere vores cover. Det er det, vi skal i gang med efter i dag,« siger Anna Olesen.