Unge forældre: Uddannelse udelukker ikke børn

Omverdenen så skævt til Kasandra og Tobias Sohn, da de fik deres første barn som 21-årige. Selv mener parret, at fordelene ved at få børn tidligt overskygger ulemperne.

Kasandra og Tobias Sohn, der begge er 25 år og forældre til Noah på fire og Rosaline på to år, vil gerne anbefale andre unge at få børn under uddannelse: »Det er rigtig fleksibelt og betyder, at vi ser en masse til vores børn i deres første leveår.« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fireårige Noah har fået ny bil – en lille, blå racer, der efter sigende er »superhurtig«.

Superhurtige vil nogen også mene, at Noahs forældre har været, for Kasandra og Tobias Sohn blev forældre som 21-årige. Til sammenligning er gennemsnitsalderen for en førstegangsfødende kvinde i Danmark 29,1 år.

I dag er parret begge fyldt 25 år, og i mellemtiden har toårige Rosalina sluttet sig til familien i Næstved, og selv om Kasandra Sohns graviditeter var planlagte, måtte parret høre meget, fordi de frivilligt kastede sig ud i forældreskabet, mens de var i begyndelsen af 20erne – ikke kun fra familien, men også fra fremmede mennesker på gaden.

»Vores familier og venner var nervøse for, om vi nu også blev sammen, fik en uddannelse, kom ud at rejse og så videre, mens fremmede pegede og hviskede, når jeg kom trillende med barnevognen. Det blev særligt slemt, når jeg gik tur med Noah, mens jeg var højgravid med Rosalina,« siger Kasandra Sohn.

Omvendt er Tobias Sohn blevet mødt med skulderklap og anerkendende blikke fra fremmede:

»Det er underligt, for når jeg kommer gående med ungerne, så kigger folk på mig, som om jeg skulle have en medalje for ikke at være stukket af. Det er åbenbart flot at blive far i en ung alder og påtage sig rollen. Til gengæld så udefrakommende på Kasandra, som om hun burde lære at samle benene.«

Gisp!

Kasandra Sohn bliver stadig mødt med forbløffelse, når hun fortæller, at hun er gift og har to børn:

»Jævnaldrende gisper og begynder at remse alt det op, jeg ikke kan, fordi jeg er mor. Selv tænker jeg: Hvad er det, jeg ikke kan? Hvad er det, I panikker over?«

Kasandra Sohn føler intet afsavn. Hun læser til pædagog, mens Tobias Sohn læser leisure management. De er begge halvvejs med studierne og enige om, at det er en fordel at få børn, mens man studerer. »Jeg ville ønske, at unge indså, at uddannelse ikke udelukker børn. På studiet har vi korte uger og korte dage, så vi kan være sammen med vores børn på en helt anden måde, end hvis vi havde et 37-timers job,« siger Kasandra Sohn og suppleres af Tobias Sohn: »Der er ingen arbejdsgiver, der giver os dårlig samvittighed, hvis barnet er sygt for tredje gang på en måned. Vi slipper for at sende ungerne i institution på en panodil og krydse fingre – i stedet sender vi en SMS til studiegruppen og bliver hjemme.«

Parret er enige om, at økonomien er den største udfordring ved at få børn, mens man er ung og under uddannelse.

»Rent økonomisk er det ikke så sjovt, men jeg synes, vi får det til at fungere. Vi mangler ikke noget, og børnene mangler bestemt ikke noget,« siger Kasandra Sohn og nikker mod børneværelset, der er et farverigt virvar af legetøj.

Derfor er opfordringen fra familien Sohn også klar: Er man i et fast forhold og sikre på hinanden, er der ingen grund til at udskyde børn så længe, at det biologisk risikerer at blive svært at få dem.

»Det lyder som en kliché, men der er altså noget om det; meningen med livet kommer med børn,« siger Kasandra Sohn.