Unge får råd til mere på kontanthjælp

Spændet mellem kontanthjælp og SU svækker tilskyndelsen til at uddanne sig.

Arkivfoto. Unge på kontanthjælp på Center for kompetence og beskæftigelse i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knap hver anden kontanthjælpsmodtager under 30 år får flere penge mellem hænderne, når de kommer på kontanthjælp, viser en ny analyse fra tænketanken Kraka.

Dermed mangler en stor del af de unge tilskyndelse til at tage et job eller en uddannelse, konkluderer tænketanken.

»Vi kan se, at det særligt er de unge under 30 år, som oplever, at deres rådighedsbeløb vokser. Spændet mellem kontanthjælp og SU er stort for de 25-29-årige, og det øger risikoen for frafald på studierne,« siger ledende økonom i Kraka Jonas Zielke Schaarup.

Kun en tredjedel af de unge i analysen kom fra en uddannelsesinstitution, mens andre har været i beskæftigelse eller på sygedagpenge før kontanthjælp.

De nye tal rammer ned i debatten om regeringens bebudede kontanthjælpsreform, som skal forhandles hjem i denne folketingssamling. Her mener Venstre og Konservative, at de unge mellem 25 og 29 år skal ned på en lavere ydelse, der svarer til ydelsen for deres yngre kammerater under 25 år.

»Analysen understreger behovet for at udvide ungeindsatsen, så man får en lavere ydelse, når man er på kontanthjælp. Vi kan se, at det virker for unge under 25,« siger Venstres arbejdsmarkedsordfører, Ulla Tørnæs.

De unge under 25 år modtager 6.660 kr. før skat i dag, mens kontanthjælpsmodtagere uden børn før skat får 10.335 kr.

Enhedslisten advarer regeringen imod at gå med til at sænke ydelsen for alle unge under 30 år.

»De burde afvise det fuldstændig klart og umisforståeligt. Det er galt nok, at vi har en lav ungeydelse for de unge under 25 år. En meget stor del af dem bliver sat ud af deres boliger,« siger Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) kalder Kraka-undersøgelsen »interessant« og afviser, at løsningen alene er lavere ydelser.

»Når nogen foregøgler, at man kan løse alle problemer ved at sætte ydelser ned eller lave nye sanktioner, så er det en illusion, fordi gruppen af kontanthjælpsmodtagere er så forskellig.«