Unge diabetikere bruger insulin som livsfarlig slankekur

Kiloene rasler af diabetikere, når de undlader at tage deres livsvigtige insulin. Den form for spiseforstyrrelser lider omkring 400 unge danskere af, skønner en overlæge.

Kiloene rasler af diabetikere, når de undlader at tage deres livsvigtige insulin. Den form for spiseforstyrrelser lider omkring 400 unge danskere af, skønner en overlæge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Lemberg/SCANPIX

Blindhed, amputationer og organskader. Det er konsekvenserne, når unge med diabetes sætter deres liv og helbred på spil for at opnå det perfekte ydre.

Spiseforstyrrelsen kaldes diabulimia og dækker over en uhyggelig slankekur, hvor diabetikere med vilje skærer ned på insulinen for at tabe sig hurtigt og meget.

»Hver eneste dag diskuterer jeg med mig selv om, hvor meget insulin jeg skal tage. Det skræmmer mig, at jeg kan blive så fokuseret på at være tynd, at jeg dropper min medicin, selv om jeg ved, at det vil tage livet af mig,« siger 30-årige Ditte Marie Birch til Radio24syv.

Hun begyndte at manipulere med sin insulin i sine sene teenageår og tabte sig over en periode på to år 30 kilo. I dag er hun sygemeldt blandt andet på grund af dårligt syn og følelsesløshed i fødder og ben.

For det har store konsekvenser, når diabetikere reducerer eller helt undlader at tage deres insulin, forklarer Inger Bols, klinisk diætist med speciale i spiseforstyrrelser tilknyttet Kildehøj Privathospital.

»Patienterne går rundt med et forhøjet blodsukker og fremtvinger risikoen for senkomplikationer som delvise amputationer, nyresvigt og blindhed. De her piger kan ikke forholde sig til, at de invaliderer dem selv på relativt kort tid,« siger hun til Radio24syv.

Der findes ikke danske tal for problemets omfang, men René Støving, overlæge ved Center for Spiseforstyrrelser ved Odense Universitetshospital, skønner, at cirka 400 unge danskere er i behandling for spiseforstyrrelsen diabulimia. Dertil skal man lægge det ukendte antal unge, der ikke er i behandling.

Udenlandske undersøgelser peger på, at mellem 15 og 30 procent af unge kvinder med type 1 diabetes har undladt at tage insulin for at tabe sig ligesom flere studier viser, at piger med type 1 diabetes har dobbelt så høj risiko for at udvikle en spiseforstyrrelse som deres jævnaldrende.

»Meget tidligt i livet lærer diabetikere om mad, ernæring og kroppen. Det store fokus kan være en af årsagerne til, at vi ser så mange unge diabetikere med ureguleret insulin eller ligefrem spiseforstyrrelser,« siger professor og psykoterapeut Finn Skårderud, der er en af de førende internationale eksperter i spiseforstyrrelser, til Radio24syv.

Jane Thomsen, diabetessygeplejerske på Sygehus Lillebælt, har arbejdet med børn og unge diagnosticeret med diabetes i 17 år. Hun peger på, at det svært for behandlerne at få øje på de unge, der lider af diabulimia.

»Vi er ikke gode nok til at opdage dem. Det kræver, at de tør indrømme over for os, at de ikke tager deres insulin for at tabe sig. Men mange af dem har ikke tiltro til os, så jeg tror kun, at vi ser toppen af isbjerget,« siger hun til Radio24syv.

Jane Thomsen vurderer, at op mod halvdelen af de unge diabetikere, hun beskæftiger sig med, har brugt insulin for at tabe sig eller valgt ikke at tage deres insulin for ikke at blive for tykke.

Antallet af børn og unge med type 1 diabetes er steget eksplosivt de seneste år. Mindst ét barn får konstateret diabetes hver eneste dag.

30.000 danskere lider i dag af diabetes type 1. Knap 4000 af dem er under 19 år.