Unge danske mænd holder på blodet

Unge mænd afholder sig i stigende grad fra at være bloddonorer. Et udtryk for egoisme, mener paraplyorganisationen GivBlod. Den generelle mangel på donorer i hovedstadsområdet medfører, at de ældste donorer nu skal tappes et år ekstra.

Knap syv ud af hver ti nye bloddonorer mellem 18 og 25 år er kvinder. De unge mænd, derimod, melder sig ikke som donorer.

»Jeg må opfatte det som et udtryk for egoisme, når man fravælger at hjælpe andre, fordi det måske gør en lille smule ondt, første gang man prøver. Alle er jo godt klar over, at den eneste måde vi kan redde mennesker, der har brug for blod, er, hvis nogle mennesker stiller deres arm og krop til rådighed,« siger Per Hemmingsen, administrerende chef i GivBlod, paraplyorganisation for hovedstadens 75.000 bloddonorer. Han peger på, at det er lettere at rekruttere unge kvinder, fordi de tager større ansvar for deres medmennesker.

»Når vi kommer ud til folk for at fortælle om at være bloddonor, kan pigerne også være lidt reserverede, men tanken lægger sig alligevel i deres baghoved. Derfor vender mange tilbage, eller også er de lettere at rekruttere som donorer næste gang, de modtager vores tilbud,« siger Per Hemmingsen.

De unge mænds tilbageholdenhed bidrager yderligere til den generelle mangel på donorblod. Alene på Nordsjællands Hospitaler Helsingør, Hillerød og Frederikssund, mangler tilsammen 3.000 portioner blod. Derfor planlægger blodbankerne nu at tappe de ældste donorer et år ekstra.

»Vi har brug for at tappe folk, fordi vi mangler blod. Når man ser på hele hovedstadsregionen, balancerer det kun lige med nød og næppe,« siger klinikchef for blodbanken i Hillerød Per Wantzin og understreger, at der mangler 1.500 bloddonorer i Nordsjælland.