Unge blufærdige som aldrig før

Danske unge undlader at bade efter idræt, fordi de er flove over at vise sig nøgne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske unge er kropsfokuserede og blufærdige som aldrig før. Mange har det skidt med deres kroppe, og de bryder sig ikke om at tage bad i skolen, svømmehallen og idrætsklubben, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

Ifølge idrætslærere og 8ungdomsforskere er det et stigende problem, at unge i stor stil springer badet efter idrætstimerne over eller pjækker fra idræt, fordi de vil undgå at bade med klassekammeraterne. Ifølge en undersøgelse, som Steno Museet i Aarhus har foretaget blandt 800 unge i forbindelse med en udstilling om kropskultur, har 30 pct. af de ældste elever i folkeskolen det dårligt med at bade med andre.

En undersøgelse, som Center for Ungdomsstudier gennemførte i fjor blandt flere end 1.200 elever fra 7. til 9. klasse, viser, at 15 pct. af pigerne aldrig deltager i idrætsaktiviteter i skolen eller idrætsklubber, fordi det er flovt at bade med de andre.

Formanden for Dansk Idrætslærerforening, Trine Lausen Lund, ser en klar og bekymrende tendens.

»Vi har haft en stærk idrætskultur, hvor vi runder fælles fysisk aktivitet af med et bad - af hensyn til hygiejnen og det sociale kulturelle aspekt. Men i dag tager børn hjem for at bade, og nogle pjækker ligefrem fra idræt i skolen for at undgå at bade offentligt,« siger Trine Lausen Lund.

Kilde: Jyllands-Posten