Unge benægter, at solarier er farlige

De fleste eksperter advarer mod solariernes kræftfremkaldende stråler, men alligevel mener næsten halvdelen af danske unge ikke, at deres solariebrug øger risikoen for hudkræft. Unge har svært ved at forholde sig til konsekvenserne, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom de fleste eksperter er enige om, at den kunstige sol i et solarium er kræftfremkaldende på linje med tobak og asbest, ser det ud til, at danske unge ikke har hørt advarslerne.

I hvert fald mener 44 procent af solariebrugerne mellem 15 og 25 år, at »de bruger så lidt solarium«, at det ikke udgør nogen risiko for kræft. Til sammenligning mener kun 17 procent, at den kunstige sol øger risikoen for hudkræft. Det viser en endnu ikke offentliggjort rapport, som Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden står bag Det skriver Politiken.

Tallene tyder på, at de unge lyver over for sig selv. Det siger professor Hans Christian Wulf, der er overlæge ved hudafdelingen på Bispebjerg Hospital og ekspert i solskoldning.

»De fleste ved godt, at det ikke er sundt at bruge solarium. Men jeg tror, at mange unges viden i realiteten overdøves af, at de synes, de kommer til at se godt ud, og at det giver dem en form for velvære,« siger han til avisen.

Hos Kræftens Bekæmpelse ser man ligeledes de unges holdning til solariebrug, som et udtryk for, at de har svært ved at forholde sig til konsekvenserne af den kunstige solbadning.

Projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne Peter Dalum tror, at de fleste godt ved, at stråler fra et solarium kan være farlige, men at de unge benægter, at kræft kan ramme dem.

»Det er et fænomen, vi også kender fra alkohol og rygning, hvor vi er gode til at negligere den væsentlige risiko, vi udsætter os selv for, især hvis konsekvensen af den ligger langt ude i fremtiden,« siger han.