Unge advares mod at tage knive med i byen

Nye tal viser en markant stigning i overtrædelser af knivloven i København. Ny kampagne skal oplyse unge om faren ved at tage våben med ud i nattelivet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I mandags blev en mand stukket i maven under et røveri i Københavns Nordvestkvarter. For få uger siden kostede et knivstikkeri på et pizzeria i Vanløse en 21-årig mand livet. Og for knap en måned siden udviklede et masse­slagsmål sig til et sandt blodbad, da seks personer blev stukket med kniv, heraf en fatalt, på morgenværtshuset Café Louise.

Knive har fyldt godt i døgnrapporterne på det seneste – og det samme gør de i den nye kriminalitetsstatistik for hovedstaden, som politikerne på Rådhuset blev orienteret om i tirsdags. Fra første halvår 2010 til samme periode 2012 er antallet af knivovertrædelser steget med 85 pct. I 2010 blev der registreret 161 tilfælde, og i år var tallet 298.

Vicepolitidirektør Mogens Kjærgaard Møller, Københavns Politi, understreger, at politiet ikke oplever, at der reelt er flere knive i omløb.

»Det er bekymrende at se sager, hvor knive bliver brugt, men vi har ikke noget belæg for at sige, at der er en voldsom øgning af knive i bylivet. Min umiddelbare vurdering er, at stigningen, der kan aflæses i statistikken, dels dækker over en intensiveret og mere målrettet indsats fra vores side, dels at vi i videre omfang end tidligere benytter os af præventiv konfiskation, således at vi nu også i bestemte miljøer tager lovlige knive. Det gør vi, hvis vi vurderer, at der er en risiko for, at knivene bliver brugt til en strafbar handling,« siger Mogens Kjærgaard Møller.

Københavns Politi vil dog nu gå i gang med et større analysearbejde for at få mere viden om knivovertrædelserne. Ifølge vicepolitidirektøren skal det bl.a. undersøges, om bandemiljøer i højere grad er begyndt at bruge knive, efter at straffen for at blive taget med et skydevåben blev skærpet til et år bag tremmer.

På Københavns Rådhus glæder overborgmester Frank Jensen (S) sig over, at politiet får fat i flere knive, men kalder alligevel situationen bekymrende. Han sætter nu gang i en kampagne, der skal få de unge til at smide knivene.

»Vi har haft flere knivepisoder med dødelig udgang her på det seneste, og vi har set unge helt ned til 16 år, der nu er sigtede for drab. Det kan vi ikke sidde overhørig. Vi er bekymrede over, at der er unge, der føler sig nødsaget til at bevæbne sig med kniv for at føle sig trygge, fordi de tror, at alle andre også gør det,« siger Frank Jensen og påpeger, at der er gode britiske erfaringer med målrettede knivkampagner.

Hos Det Kriminalpræventive Råd, der samarbejder med Københavns Kommune om den kommende kampagne, er det netop indtrykket, at det er en meget lille del af de unge, der bærer kniv.

»Hvert enkelt tilfælde er jo et for meget, men problemet er ikke så stort, som de unge måske selv forestiller sig, at det er. Under to pct. af de unge har haft en kniv med i nattelivet, så det er i virkeligheden ganske få,« forklarer Laila Andersen, der er projektleder og kommunikationskonsulent.

Kampagnen vil blive lanceret til årsskiftet og kommer til at gå specifikt på knive i nattelivet, forklarer hun.

»Det er typisk unge mænd, der er i risikogruppen, og det er nogle, som måske i forvejen kan have andre problemer at slås med,« siger hun.