Ungdomshuset: Det var da politiet, der brød loven

Det var en fredelig forsamling, der blev stoppet af politiet på Dortheavej onsdag aften, lyder det i en pressemeddelse fra Ungdomshuset.

Politiet i aktion ved Ungdomshuset på Dortheavej 1. marts. Arrangørerne af demonstrationen forklarer nu i en pressemeddelelse, at de aldrig »ville invitere til en fredelig demonstration, og sige til børnefamilier at de er velkomne for så at sende dem ud i en situation som den onsdagens demonstration udviklede sig til. Det var ikke planlagt.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

»Vi vil aldrig invitere til en fredelig demonstration, og sige til børnefamilier at de er velkomne, for så at sende dem ud i en situation som den onsdagens demonstration udviklede sig til. Det var ikke planlagt. Samtidig kan vi sagtens forstå den vrede og frustration som er forbundet med salget, den politiske arrogance og rydningen af Jagtvej 69.«

Dette er ordene i en pressemeddelse fra Ungdomshuset torsdag aften, hvor hovedbudskabet lyder, at der var tale om en »fredelig forsamling, der blev stoppet«, og at »politiet optrappede situationen«.

Pressemeddelsen kommer i kølvandet på onsdagens store demonstration, der udviklede sig voldsomt fra udgangspunktet ved Frue Plads til den endelige afslutning på Dortheavej. Læs Berlingskes dækning minut for minut her. Demonstrationen fandt sted på tiårsdagen for rydningen at ungdomshuset.

Der blev kastet med sten og smadret vinduer i en række banker, inden demonstrationen ankom til Jagtvej 69. Optakten til den store konfrontation foran den tomme grund på Jagtvej 69, hvor det gamle ungdomshus lå, bliver ikke nævnt i pressemeddelsen. Ungdomshuset fokuserer i stedet på, hvad der skete, da en mindre gruppe demonstranter ankom til Dortheavej, hvor det nye ungdomshus ligger.

»Ved Ungdomshuset på Dortheavej bliver den fredelige forsamling stoppet. Der var på forhånd arrangeret folkekøkken, baren var åben og folk sev stille og roligt ind i gården ved huset. Politiet optrappede desværre hurtigt situationen, ved talstærkt at rykke ind i forsamlingen og anholde enkelte mennesker. Denne tilstand fortsatte længe og skabte en urolig situation. Her afbryder politiet også den konstruktive dialog, der hidtil har været mellem repræsentanter fra Ungdomshuset og indsatslederen,« lyder det i pressemeddelelsen.

Inden demonstrationen oplyste talsmanden for Ungdomshuset, Tau Guldmann Kristensen, at der var indkaldt til en »bred og mangfoldig demonstration«, og at han ikke kunne svare på, om den ville blive fredelig, men at han havde fredelige intentioner. Læs interviewet med ham her.

Politiet besluttede sig onsdag aften for at ransage Ungdomshuset på Dortheavej. Under den ransagning fandt betjentene blandt andet petanquekugler, brosten, »et spyd, som var tilvirket, så det var spidst i enden som en kniv«, samt malingbomber og kanonslag, meddelte politiet torsdag. Nu anklager Ungdomshuset i den forbindelse så politiet for at have brudt loven.

»På det tidspunkt var flere hundrede mennesker samlet i huset. Som pressen allerede har gjort klart, valgte folk at gå stille og roligt fra huset. Tre repræsentanter fik lov at blive som vidner og overvågede politiets ransagning. Halvvejs igennem ransagningen, tog politiet en beslutning om at bryde loven, ved at smide vidnerne ud af huset,« lyder det i pressemeddelelsen.

Lørdag holder Ungdomshuset fest på Dortheavej. Arrangørerne forventer, at det bliver en »fredelig og festlig aften, som det altid er, når vi holder fest i Ungdomshuset«. De lover desuden god musik og billig bar.

I aften afholder »Party Rebels« fest på grunden Jagtvej 69. De skriver på Facebook, at de opfordrer politiet til »at holde sig mindst et stenkasts afstand fra grunden«, og fortsætter:

»Alt andet kan blive set som endnu en unødig provokation fra jeres side og vi hverken kan eller vil tage ansvar for følgerne.«