Ungdommen får sin egen tænketank

De unge har for lidt indflydelse og er ikke synlige nok i den offentlige debat. En ny tænketank vil nu køre de unge i stilling

Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny tænketank - »YouGlobe« - vil arbejde for, at Danmarks unge bliver mere synlige i samfundsdebatten. Det er de nemlig ikke nu, mener en af stifterne af tænketanken, som er en række uddannelsesinstitutioner, ungdomsorganisationer og privatpersoner.

- De skal i langt højere grad føle sig som en del af det samfund, de snart skal overtage. Med tænketanken er det planen at involvere de unge og gennem medierne sørge for, at de får mere indflydelse på udviklingen, lyder en del af målsætningen.

De unges egen virkelighed

Ifølge talsmand for den nye tænketank, Kristian Leth, der er rådgiver for Kulturministeriet, vil de unge interessere sig langt mere for den offentlige debat, hvis den handler mere om dem selv og den virkelighed, de agerer ud fra.

Som det er i dag, er den daglige nyhedsstrøm alt for fjern og for langt væk fra de unge, mener stifterne, der kritiserer medierne for ikke at henvende sig til de unge i tilstrækkelig grad.

Hvis de unge er med i nyhederne, er det enten som cases eller som tal i statistikker, hedder det i en pressemeddelelse.

11,8 procent unge ledige i Danmark

Tænketanken er ikke blind for, at ledigheden blandt unge er høj. Og at det blandt andet er her, de unge selv skal være mere synlige og skaffe sig indflydelse.

Ifølge en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, er 11,8 procent unge mellem 15 og 29 årer uden arbejde i Danmark.

For EU15-landene er ledigheden for unge oppe på 16,5 procent, viser analysen, der er baseret på tal fra Eurostat og OECD. Det tal har ikke være så højt siden 1997.

Det er blandt andet Danske Gymnasierelevers Sammenslutning, Efterskoleforeningen og Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, der er medstiftere af "YouGlobe".