Ung tiltalt havde hyppig kontakt til terrordømt

Sagen mod fire terrortiltalte mænd bevægede sig i går ind i den mere afgørende fase, da anklagerne begyndte at gennemgå de mange aflyttede telefonsamtaler, som de mener danner bevisgrundlag for linket mellem de tiltalte i Danmark og de nu terrordømte i Sarajevo.

Da retssagen mod fire terrortiltalte unge mænd i går fortsatte i Østre Landsret, blev der taget hul på den bevisførelse, som ifølge anklagemyndigheden skal vise, at de fire tiltalte i Danmark har haft en finger med i spillet og tæt kontakt til dansk-tyrkiske AC og svensk-bosniske »Maximus« , der onsdag blev dømt for terror i Sarajevo.

Det drejer sig om et enormt materiale af aflyttede telefonsamtaler og sms-beskeder mellem de tiltalte og de nu terrordømte. Hvorvidt de fire tiltalte var involverede i terrorplanlægning - og i så fald hvor meget - må den videre bevisførelse vise, men én ting står i hvert fald klar efter i går. Den telefoniske kontakt - både indbyrdes mellem de tiltalte og på kryds og tværs mellem tiltalte og nu terrordømte - har været intens.

Anklagerne Jørgen Jensen og Dorthe Vejsig lagde i går ikke skjul på, at de mener, der ligger mere bag de ofte mystiske og kode-agtige vendinger, som de tiltalte flere gange bruger over telefonen. Indforståede sætninger som:

»Det dér, du ved« og »Ham dér, du ved«, bliver kastet i flæng. Anklagerne studsede også over, at de tiltalte igen og igen enes om ikke at diskutere ting over telefonen, men i stedet aftaler at mødes eller chatte på internettet.

»Ssschh. Stop. Vi taler om det bagefter,« og »Lad være med at nævne navne over telefonen«, lød det blandt andet i samtaler mellem den 20-årige IJ og 18-årige AB.

Helt i centrum for gårsdagens retsmøde stod dog den tætte telefonkontakt mellem den tiltalte AB og svensk-bosniske Maximus, der onsdag i Sarajevo blev idømt 15 års fængsel for terrorvirksomhed, i måneden op til Maximus' anholdelse.

»Du og gutterne, har I talt om noget?« spørger Maximus AB i en af samtalerne, godt en måned inden Maximus' anholdelse i Bosnien.

»Vi prøvede at finde et sted, men det er for risikabelt, ved du,« svarer AB.

»Jeg kommer på MSN (chatforum på internettet, red.), så kan vi snakke,« siger Maximus afsluttende.

Den og de mange andre samtaler står i skarp kontrast til forklaringen, som AB gav i grundlovsforhøret - det eneste tidspunkt i sagen, han har ønsket at udtale sig. Her forklarede han, at han ikke kendte Maximus, men at han kan have talt med ham over telefonen en enkelt gang ved et tilfælde.

Telefonkontakten er ligeledes tæt omkring det tidspunkt, hvor Maximus tager fra Sverige til Bosnien, og kort efter, at Maximus er ankommet til Bosnien.

»Jeg har fundet alting. Har du fundet informationer om de ting, jeg spurgte om. Om hvilket sted er det bedste til at gøre det, du ved .. Vi bevæger os hurtigt nu,« siger Maximus til AB over telefonen.

Sagen fortsætter i dag, og der ventes at falde dom i februar.