Ung naturist: »Når alle er nøgne, tænker man ikke over, at nogen er nøgen«

For Sigrid Duekilde har den nøgne krop altid været det mest naturlige. Den 21-årige naturist er ked af, at netop det mest naturlige er gået hen og blevet unaturligt for hendes generation.

Sigrid Duekilde - ung nudist. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Sigrid Duekilde og de øvrige medlemmer af familien hopper i det åbne hav fra båden, så sker det uden en trevl på kroppen. Og når de kommer op af vandet og sætter sig ved frokostbordet, behøver ingen at tage bukser på. Sådan har det altid været, for i Sigrid Duekildes familie er de ikke bange for den nøgne krop.

Sigrid var blot syv år gammel, da forældrene blev medlemmer af Danske Naturister – en forening, hvor friheden ved at være nøgen dyrkes i fællesskab. Derfor har Sigrid Duekilde og hendes bror hver sommer gennem opvæksten været på sommerlejr, hvor gæsterne var afklædte på tværs af generationerne, ligesom de sammen med forældrene hver søndag har deltaget i naturistsvømning.

»I begyndelsen syntes jeg, at det var underligt, at alle gik nøgne rundt på sommerlejrene, men jeg kunne jo hurtigt se, at det var fedt for os børn, at man kunne løbe frit og ikke behøvede tage stilling til alt muligt praktisk. Når alle er nøgne, tænker man ikke over, at nogen er nøgen,« forklarer den i dag 21-årige antropologistuderende.

Det er dog meget få danskere, der forholder sig helt så naturligt til det at være nøgne sammen med andre. Fredag bragte Berlingske historien om, at stadig flere unge gemmer sig bag badeforhænget, når de efter idræt skal under bruseren.

Desuden viser en undersøgelse fra Center for Ungdomsstudier med deltagelse af 1.300 børn og unge, at over halvdelen af de 13-16-årige synes, at det er flovt at bade sammen med andre eller vælger at bade hjemme efter gymnastik. I 2010 var det kun tre ud af ti i aldersgruppen, der mente dette.

Da Berlingske spurgte unge, hvorfor de undgår fællesbadet, faldt svaret prompte: Man sammenligner sig med andre og er bange for at stikke ud eller blive bedømt.

De svære teenageår

Da Sigrid Duekilde var i 14-års-alderen, mærkede hun da også den usikkerhed, der kan opstå, når kroppen ændrer sig. En usikkerhed, der er svær at undgå som teenager:

»Som teenager bliver man ramt af en selvbevidsthed, hvor man reflekterer over, hvad andre mon tænker om én. Også selv om man er vant til at være nøgen med en masse andre, som jeg var. Når man er ung, ser man kun fejl ved sin egen krop, og derfor tænker man, at det gør alle andre sikkert også. Den største frygt er, at man ser forkert ud.«

Alligevel er det en ærgerlig tendens, at man opsætter badeforhæng og skillevægge i omklædningsrummene for at skærme hinanden for noget, der er helt naturligt, mener Sigrid Duekilde.

»Hvis man vænner sig til, at man ikke ser nøgne personer i et omklædningsrum, er der noget galt. At gå i bad er det mest naturlige i verden – det er jo ulækkert ikke at gå i bad, efter at man har dyrket sport. Desværre er det bare sådan i dag, at mange unge mener, det er mere ulækkert at være nøgne sammen og derfor skipper badet.«

Danmark er et blufærdigt land

Selv om usikkerheden omkring ikke at passe ind i nogle år fik Sigrid Duekilde til at holde sig væk fra fællesskabet i naturistforeningen, deltager hun i dag gerne i arrangementerne. Sidste sommer deltog hun sammen med sin bror i en stor sommerlejr for unge naturister i Berlin, og her opdagede hun, hvor meget Danmark adskiller sig fra andre lande i forhold til blufærdighed.

»Min bror og jeg var de eneste unge naturister fra Danmark, mens der var masser fra Holland og Tyskland. Der er et kæmpe fællesskab i de lande, der desværre ikke eksisterer herhjemme,« siger Sigrid Duekilde.

Hun håber dog, at det vil ændre sig, og at fællesskabet vil vokse sig større i fremtiden. I den senere tid har hun da også oplevet, at flere veninder nysgerrigt har spurgt ind til, hvordan naturistsvømningen foregår.

Selv om Sigrid Duekilde aldrig kunne drømme om at pådutte andre at være nøgne, ønsker hun alligevel, at danskerne var mere åbne over for at se hinanden uden tøj på.

»Når man er på stranden står folk og danser håndklædedans for at undgå, at andre skal se dem nøgne. Tænk, hvis vi var mere afslappede og kunne smide håndklædet i de fire minutter, det tager at klæde om, uden at frygte at andre kan se os nøgne. Jeg gider ikke bruge et kvarter på at skifte tøj bag et håndklæde, bare fordi alle andre gør det. Jeg er ikke bange for at være nøgen.«

Sigrid Duekilde tror dog ikke på, at der er meget at stille op med den generation, der er unge i dag, idet indsatsen skal ske meget tidligere:

»Det handler om, at vi skal vænne os til at se den nøgne krop og ikke tage en masse forbehold for at skjule den. «