Ung kvinde om sugardating: »Jeg holdt op med at tælle, da jeg nåede de 100«

Sugardating er en stigende tendens blandt unge piger fra middelklassen. Hjemmesiden lokker med, at unge kan bytte sex for gaver og penge. Men sugardating knuser nogle af pigernes tro på kærlighed. På mennesker. Og i sidste ende troen på sig selv.

Arkivfoto. En handikappet mand i 30erne mødte 19-årige tvillinger på Sugardaters.dk. Han håbede at få et forhold til pigerne, fortæller han, men de brændte ham af og udnyttede det til at få mere end 15.000 kroner ud af ham. Fold sammen
Læs mere

Foran scenen var der fest, flagrende hænder og fællesskab i den lune sommeraften. 24-årige Petra var i juni til Rosenborg Live i København sammen med to venner og sin veninde fra efterskolen. Veninden var netop begyndt at studere. Petra, en middelklasse-pige fra Nordjylland, var allerede godt i gang med sine studier. Pigerne småsnakkede og lyttede til melankolsk rock, der denne varme nat fyldte Livgardens Eksercerplads.

Veninden sagde: »Du må ikke dømme mig, men du skal prøve en ny hjemmeside, Sugardaters. Jeg har selv oprettet en profil.«

Petra overdøvede en rocktirade og svarede:

»Det er løgn, det gør du ikke! Det får mig til at tænke på gamle mænd, der bytter sig til sex for perlekæder.«

Petras nysgerrighed var dog vakt. Den næste dag oprettede hun en profil på Sugardaters. Hjemmesiden har oplevet en stærk vækst i Danmark, hvor den nu har 25.000 brugere og en tilgang på 1.500 nye brugere om måneden. Sugardaters lokker med, at siden formidler »gensidigt fordelagtige forhold«: Hvad enten »det er kærlighed, et løst forhold, venskab eller økonomisk hjælp.«

Petra fortæller i dag Berlingske – otte måneder efter den lysende sommernat foran Rosenborgs røde slotsmure – at sugardating har gjort hende til en anden person:

»Der er noget, der er bristet inden i mig.«

Mange mænd, titusindvis af kroner og både glamourøse og nedrige aftener senere er Petra fuld af mistillid. Hun tror ikke længere på kærligheden. Og hun har mistet troen på sig selv, fortæller den 24-årige kvinde, der har sorte kohlstreger omkring øjnene og på én gang dufter blidt og dristigt.

»Jeg er vel ikke følelseskold, men jeg er blevet mere ... whatever. Jeg beskytter min familie og mine venner, men mig selv?« Petra trækker på skuldrene.

Grænselandet

For Petra begyndte livet på Sugardaters med på én gang at være heftigt, dramatisk, glamourøst og grimt. Hun bevægede sig ind i et grænseland, hvor det handlede om at afsøge sine egne grænser og fantasier.

En aften mødtes hun med en ejendomsmægler, der havde en forestilling om at mødes med en pige i en lejlighed, han skulle fremvise og have sex med hende. De mødtes i en penthouse med en panoramaudsigt:

»Han gav mig 1.000 kroner for at have sex med sig, og det var derfor ikke kun en oplevelse. Jeg fik også råd til mad resten af måneden.«

Berlingske har interviewet fem unge kvinder mellem 18 og 26 år, der er såkaldte Sugarbabes på Sugardaters-siden. En fællesnævner for pigerne er, at de er grænsesøgende og ønsker at føle sig feterede.

Mange af kvinderne skildrer motivationen for at klikke sig ind på Sugardaters som en cocktail af at blive tilbedt – hvor kortvarigt det end måtte være – og samtidig tjene penge.

»Det primære for mig, ud over pengene,« fortæller 23-årige Annabel fra Randers, »er opmærksomheden. Det er lige som et fix. De synes, man er smuk og dejlig. De vil have én.«

Annabel er som de øvrige piger under uddannelse og bliver færdig med sin HF-eksamen til sommer.

»Jeg kunne lige så godt være gået på Scor.dk. Men på Sugardaters får jeg mere ud af det,« uddyber Annabel. Flere af kvinderne fremhæver også lyst som en vigtig bevæggrund:

»Du er en slags dronning,« fortæller Petra: »Min lyst til at afprøve nye ting var i begyndelsen en stærkere drivkraft end mit behov for en ny iPhone 6.«

En drink en sen aften

Line, en 19-årig middelklassepige fra København, studerer på en videregående uddannelse. Hun takkede ja, da en besked tikkede ind på hendes profil med et tilbud om at mødes over en drink en sen aften for 500 kroner. Manden så bedre ud, end hun havde regnet med. Velsoigneret og velhavende. Halvdelen af pengene fik hun med det samme. Resten ville hun få til sidst.

Line havde ikke gjort så meget ud af sig selv. Et par jeans og en blazer var alligevel nok til, at han kastede adskillige komplimenter hen over mojitos og gin & tonics. Han var lige blevet skilt og ville gerne finde en at have sex med. Da det var ved at blive midnat, gik Line hjem. Alene. Selv om det virkede »lidt forkert«, så tiltalte konceptet hende alligevel.

»Det er de gamle normer. Der er så meget snak om ligestilling i dag. Jeg er lidt tiltrukket af det gammeldags, hvor manden forsørger kvinden.«

26-årige Iben understreger med midtjysk dialekt, at hun lægger sine grænser »fladt ud,« før hun mødes med nogen. Første gang Iben, som læser på en videregående social uddannelse, ses med en mand, går de ofte en tur gennem byen.

»Det er vigtigt for mig at undersøge, om han respekterer mig. Vi snakker sammen. Vi griner,« fortæller Iben, der er lyshåret og naturlig:

»Men hånden på hjertet. Jeg kan godt lide, at kønsrollerne er skarpe. Der er noget frækt i, at han sørger for, at man får mad de næste 14 dage.«

Iben understreger, at hun er ude efter gensidig sex, uden at det bliver et forhold:

»Jeg er 26 år og single. Ofte alene hjemme fredag og lørdag aften. Jeg vil ikke rende i byen hver weekend, og det er rart at have en at sige godmorgen til. Penge i hånden er for mig en bekræftelse på, at det bare er sex. Jeg er også afklaret med, at hvis jeg får følelser for en person, så må det stoppes. Pengene er et bevis på, at der ikke er følelser. Jeg tænder på pengene. Mændene tænder på at give dem.«

Kvinderne formulerer på den ene side, at de længes efter gamle kønsroller, hvor kvinden blev forkælet. Samtidig er de udtryk for en ny generation af unge kvinder, der seksuelt gerne vil opføre sig som mænd. Annabel fra Randers formulerer det sådan her:

»Jeg har en tankegang som en fyr. Når jeg har lyst til sex, vil jeg gerne have det nu og her. Jeg har et ekstremt stort behov for at blive bekræftet. Jeg holdt op med at tælle, da jeg nåede de 100. Det er lang tid siden.«

Afhængig af pengene

Flere piger beskriver pengeudvekslingen, som om det er en pikant leg. Et drama om en luder, som de spiller med i. For sjov. Helena fra København har forældre, der er selvstændige erhvervsdrivende. Den 18-årige pige har lyst hår og store blå bambiøjne, der giver hende en sart og sårbar udstråling. Men det er netop kvindens skrøbelige image, som hun i sin færd på Sugardaters vil gøre op med:

»Fyre må gerne være vilde og dyriske. Men vi piger er små ting, der skal pakkes ind. Hvis vi har for mange sexerfaringer, er vi frastødende. Hvad er det for nogle floskler? Vi lever i år 2015!«

Men for mange af pigerne bliver prostitutionsdramaet på få måneder til virkelighed.

»Når man får alle de tilbud og alle de penge, så bliver man en smule grådig,« fortæller 19-årige Line. Hun er bange for, at hun bliver for optaget af pengene. Især fordi det er så nemt at tjene dem.

»Jeg har følt mig som en eller anden vare,« siger hun.

23-årige Annabel fra Randers supplerer sin SU ved at date på Sugardaters og Auktionsdating, hvor man både kan lade sig booke til en almindelig eller en fræk date. Typisk tager hun 1.500 kroner for en aften:

»Jeg supplerer min SU ved at sælge sex for at få råd til mere. Jeg gør det for at få de rare ting i livet.«

Annabel siger, at hun ikke er »som en luder på gaden«: »Det er mit selskab, jeg sælger.« Men hun er omvendt klar over, at hjemmesider som Sugardaters kan føre dybere ind i prostitution.

»Når man først er blevet vant til den økonomiske frihed, kan man ikke gå tilbage til det liv, man havde før,« fortæller hun.

Ingen vej tilbage

Problemet ved at bruge sider som Sugardaters og sælge sin krop er, at ens grænser nemt skrider, og at man derfor kan miste sig selv, forklarer flere piger.

Det kan være svært at finde tilbage til den pige, man var før det første klik på en velhavende mand.

19-årige Line fra København sagde en dag ja til, at en mand måtte give hende massage.

Den 40-årige lignede slet ikke ham, hun havde set på billederne, da han dukkede op i hendes døråbning. Men Line lukkede ham ind og lod hoveddøren stå lidt på klem, så naboerne kunne høre, hvis der skete noget.

Hun ville have pengene, inden de gik videre ind i soveværelset. 2.000 kroner kontant. De sorte jeans, den hvide top og den sølvfarvede cardigan tog hun af foran ham. Hendes lange hår var slået ud. Han var fuldt påklædt. Hun lagde sig ned på maven på madrassen. Under et tæppe havde hun gemt en kniv.

»Og så lå jeg dér.«

Manden pøsede en overflod af massageolie ud over hendes krop. Det var ubehageligt. Han masserede hende i næsten en time. »Så bad han mig vende mig om.«

Det var ikke en del af aftalen.

»Jeg tænkte: »Hvad hvis jeg ikke gør det? Jeg har fået penge for det,« fortæller Line, som siger, hun endnu ikke har haft sex med de mænd, hun er på date med.

Sparer op til en USA-tur

Petra på 24, der gik på Sugardaters efter Rosenborg-koncerten, skal en tur til USA med nogle veninder til foråret, og det har fået hende til at speede frekvensen af sexmøder op:

»Jeg skal både tjene til billetten og til at have det sjovt. Jeg har tjent 20.000 kroner. Men jeg fik stress.«

Samtidig beskriver Petra, at dobbeltlivet fundamentalt er ved at ændre hendes personlighed.

»Jeg passer en lille dreng en gang om ugen. Jeg holder meget af ham. Og jeg får et par hundrede kroner for at passe ham. Men jeg har taget mig selv i at tænke, at jeg kan tjene de samme penge på ti minutter på Sugardaters.«

Petra har over nogle uger tjent 8.000 kroner på at sælge sex. Pengene er, ud over til USA-rejsen, gået til en sort Marc Jacobs-taske.

Det er ikke kun Petras syn på arbejde, der er under forandring. I begyndelsen bad hun mænd om en lægeattest.

»Men det er røget af sporet.« En veninde, som hun anbefalede Sugardaters-siden til, forlangte i begyndelsen, at hendes mænd brugte kondom.

»Men hun er også faldet af på den.«

Petras oplevelser som sugardater har ført til, at hun har mistet troen på livet, på mennesker – og på sig selv.

»Prøv og hør,« siger hun og nipper til en varm kakao.

»Jeg har mødtes med piloter, ledende forretningsfolk og rigtigt mange familiefædre. Sugardaters har grundlæggende forandret min indstilling til kærlighed. Fredag aften og søndag aften vil jeg gerne have en kæreste. På alle andre tidspunkter tænker jeg, at det skal jeg aldrig have. Jeg tænker på konerne, på kæresterne. På børnene. Der er noget, der er bristet inde i mig.«

Se TV