Undgå svedetur og kom stressfri gennem lufthavnen

Er du taget afsted i god tid? Er køen i security lang? Hvor langt skal du gå til gaten? Der er mange grunde til, at svedeturen rammer, før du lander i flysædet.

Arkivfoto. Undgå svedetur og kom stressfri gennem lufthavnen (Foto: Simon Skipper/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uanset i hvor god tid man tager afsted hjemmefra, ender det næsten altid i kaos og stress, inden man rammer gaten og gør klar til at gå om bord på flyet.

Passagerchef i Københavns Lufthavn Thomas Hoff Andersson og redaktør på rejsemagasinet Check-In.dk Ole Kirchert Christensen har heldigvis nogle råd til at komme hurtigere og mere behageligt gennem lufthavnen og hen til dit fly.

1) Læs dine lektier hjemmefra

Ole Kirchert Christensen oplever ofte, at folk glemmer at sætte sig ind i reglerne om seneste mødetid, antal kufferter og vægt på disse, inden de tager hjemmefra.

Det er vigtigt, at du læser op på din rejse, så du har styr på det, inden du tager mod lufthavnen - så undgår du også at skulle betale ekstra for din bagage.

»Man skal altid vide i hvilken terminal, man skal foretage check-in eller bagagedrop,« slår han også fast.

Du kan med fordel sætte et lille mærkat, symbol eller lignende på din kuffert, så du kan genkende den igen senere.

2) Tjek ind, inden du tager afsted

De fleste flyselskaber har gjort det muligt at tjekke ind hjemmefra. Det sparer dig en masse tid i lufthavnen.

»Så kan du ofte selv vælge sæde og eksempelvis sørge for, at familien sidder sammen,« siger passagerchef Thomas Hoff Andersen.

Folk, der rejser ofte, har ofte booket deres favoritsæde i flyet på forhånd, men hvor er det bedste sæde i flyet egentlig?

»Undgå de bageste rækker, hvor sædet ikke kan lænes helt tilbage, og som befinder sig i nærheden af toilettet. Der er ofte en del trafik ved disse sæder«, siger Ole Kirchert Christensen.

På lange rejser er det en god idé ikke at sidde lige ved flykøkkenet. Der kommer ofte en hel del støj, når personalet forbereder maden og rydder op efter servering.

3) Tag rejsevenligt tøj på

Det er ikke særlig behageligt at sidde på en lang flyvetur i stramme bukser, der klemmer, eller en trøje, der krymper. Så husk behageligt tøj.

»Tænk også over, at du skal have overtøjet af i Security - og lad bæltet, som er besværligt at tage af og på, blive hjemme. Det samme gælder skoene«, råder Thomas Hoff Andersson.

4) Regler for håndbagagen

Har du et penalhus med en passer i? En saks, der ikke overholder reglerne? Hvis du skal have det med, så pak det i kufferten og ikke i håndbagagen.

Parfume, cremer, deodoranter og så videre skal i din indcheckede bagage, hvis de er over 100 milliliter. Ud over at væskerne i din håndbagage skal være under 100 milliliter, så skal alle dine væsker også kunne være i en samlet pose på maksimalt en liter.

»Læg din væskepose og elektronik øverst i tasken, da begge dele skal op på båndet i sikkerhedskontrollen,« siger Thomas Hoff Andersson.

5) Forbered dig på sikkerhedstjekket

Ifølge Ole Kirchert Christensen er de største køer i en lufthavn ved sikkerhedskontrollen. Og det er bare ikke altid en kø, man havde regnet med. Så påregn altid ekstra tid til køen.

Thomas Hoff Andersson anbefaler, at man tager sit bælte af i køen og lægger det i tasken. Tøm også dine bukselommer i køen.

»Tag din laptop, tablet eller dit kamera frem, og læg det i en bakke for sig,« siger Thomas Hoff Andersson.

Hvis man rejser på danske indenrigsruter fra Københavns Lufthavn, kan man benytte sig af CPH Express. Det er - som navnet antyder - en smutvej gennem sikkerhedskontrollen, hvor man kan komme hurtigere igennem, forklarer Ole Kirchert Christensen.

6) Inden du skal boarde

»Start altid med at kaste et blik på lufthavnens afgangstavle, og find ud af, fra hvilken gate flyet afgår. Så kan man disponere sin tid ud fra det,« råder Ole Kirchert Christensen.

Tid er generelt kodeordet i en lufthavn. Hvis du synes, du har planlagt god tid, så læg mere til.

»Stress i lufthavnen skyldes alene, at man ikke har sat tid nok af til det, man planlægger at gøre, eller det, man spontant finder på,« forklarer Ole Kirchert Christensen.

7) Parkering af bilen

»Notér dig det bogstav, nummer eller symbol for det område, hvor du parkerede bilen,« råder Ole Kirchert Christensen, for det er ikke altid nemt at huske, hvor man parkerede bilen efter otte dage i sydens sol.

/ritzau/FOKUS