Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
København. Langt hovedparten af de juletræer, vi køber herhjemme, er dyrket konventionelt, men det er muligt at købe et økologisk juletræ.
I dag er cirka 1,5 procent af den samlede juletræsproduktion økologisk og kan få påsat det røde Ø-mærke.
- Det er juletræer, som er dyrket uden kemi og kunstgødning. Det er ligesom æbler, ost, mælk og andre økologiske varer, siger Marianne Bols, der er formand for Økologisk Juletræsforening.
Og produktionen skal være økologisk helt fra start.
- Frøet skal være certificeret økologisk, og man skal bekæmpe ukrudt uden at bruge sprøjtemiddel, fortæller Claus Christensen, der er direktør for Danske Juletræer, som er brancheforening for både økologiske og konventionelle producenter.
90 procent af alle frø til juletræer herhjemme kommer fra en over 100 år gammel naturskov i Kaukasus i Georgien.
I den økologiske dyrkning bliver der ligesom i den konventionelle produktion gødsket, men med andre typer produkter og metoder.
- Man kan bruge hønsemøg, gødning fra svin eller økologisk benmel. Derudover kan man tilføre gødning ved at lave nogle synergieffekter ved brug af kløver, siger Marianne Bols.
De økologiske træer bliver heller ikke sprøjtet mod skadedyr med pesticider.
- Vi sprøjter ikke, og jeg er ikke bekendt med, at nogen af producenterne har haft problemer med skadedyr, siger Marianne Bols.
Man kan bekæmpe skadedyr biologisk ved at udsætte nytteorganismer, som svampe eller insekter, der æder eller på anden måde fortrænger skadedyrene.
En anden forskel på økologiske og konventionelle juletræer er måden, producenten holder ukrudtet mellem rækkerne nede.
De konventionelle producenter bruger ofte sprøjtemidler til ukrudtsbekæmpelse, mens de økologiske benytter andre metoder.
- Man kan anvende økologisk mikrokløver, som giver et biologisk græstæppe, som man kan slå. Kløver giver også gode betingelser for bier. Man kan også bruge får, der græsser mellem rækkerne, eller fræse jorden, siger Marianne Bols.
I den konventionelle produktion bruger man et plantebaseret hormon, som hæmmer væksten af topskuddet på træet, som ellers ville blive meget langt, fortæller Claus Christensen.
Det hormon bruger de økologiske producenter ikke.
- Jeg finder det yderst sympatisk, at man ikke ved hjælp af kemi piller ved naturen. Et økologisk juletræ ser ud, som det ser ud, og har sin naturlige vækst, så man ikke går ind og regulerer med træet, siger Marianne Bols, der dyrker nordmannsgran i sin plantage i Brædstrup i Midtjylland.
/ritzau fokus/