Undgå fælder: Sælg boligen selv uden dyre overraskelser

Nogle ting kan du snildt klare selv, men der kan også være penge at spare i det lange løb, hvis du får en professionel indover.

Det kan få vidtrækkende konsekvenser for begge parter, hvis man bare finder en standard købsaftale, men ikke helt har forstået rækkevidden af vilkårene, når man sælger sit hus, advarer seniorjurist hos forbrugerrådet, og kommer med en række tips til, hvordan man så hurtigt og smertefrit som muligt får solgt sit hus. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Drømmehuset er dukket op. Det rigtige antal kvadratmeter, tæt på børnenes skole og med den rette afstand til jobbet.

Så skal I bare lige af med den nuværende bolig. Men det kan man i disse digitale tider godt klare selv.

Ikke? Jo måske. Men der er alligevel steder, hvor I måske bør få en professionel indover, råder Tina Dhanda Kalsi, seniorjurist hos Forbrugerrådet. Det kan nemlig spare jer for mange penge i det lange løb.

1) Prisfastsættelsen

Det første skridt er at sætte en pris på den bolig, man vil sælge. Her er man hjulpet godt på vej ved at undersøge kvadratmeterpriserne i området på nettet.

Vil man have et mere kvalificeret bud på en salgspris, kan man kontakte en ejendomsmægler, siger Louise Holm, uddannet ejendomsmægler, indretningskonsulent og boligstylist fra Sales Styling.

Så kan de muligvis komme ud og lave en vurdering. Det koster dog lidt.

2) Du er ansvarlig for oplysningerne til køber

Det er ikke ligegyldigt hvilke oplysninger, køber bliver præsenteret for. Man risikerer nemlig at blive gjort erstatningsansvarlig.

Du kan for eksempel finde arealoplysninger for boligen i BBR-registret, men du kan ikke være sikker på, at oplysningerne i BBR-registret nødvendigvis er korrekte.

- Hvis køber efterfølgende finder ud af, at man har fået færre kvadratmeter. Så vil det afhænge af en konkret vurdering, om man så har betalt for meget for ejendommen, forklarer Tina Dhandi Kalsi fra Forbrugerrådet Tænk.

Derfor er det vigtigt at få indhentet de oplysninger, der er i tingbogen. Så får man oplyst det tinglyste areal, som er mere retvisende.

3) Huseftersynsordningen

Du er som udgangspunkt ansvarlig for husets tilstand ti år efter salget. Men du kan blive fritaget for det ansvar ved hjælp af huseftersynsordningen.

Det kræver en tilstandsrapport, en el-installationsrapport, og at du indhenter et tilbud på en ejerskifteforsikring, som du tilbyder at betale halvdelen af. Det skal fremlægges, inden der indgås en aftale om et køb, forklarer Tina Dhandi Kalsi.

Benytter du dig af den mulighed, hæfter du ikke for eventuelle skjulte skader.

4) Pas på købsaftalen

Tina Dhanda Kalsis bedste råd er at få en rådgiver indover, når der skal udarbejdes en købsaftale.

- Det vil jeg råde til både for sælger, og at køber får sin egen rådgiver på. Købsaftalen er det juridiske dokument, som skal regulere forholdet mellem parterne, siger hun og tilføjer:

- Det kan få vidtrækkende konsekvenser for begge parter, hvis man bare finder en standard købsaftale, men ikke helt har forstået rækkevidden af vilkårene.